Μελαμβαφές αγγείο σε σχήμα ασκού [Π 5514 και Π 5530]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΜελαμβαφές αγγείο σε σχήμα ασκού [Π 5514 και Π 5530]

Μελαμβαφές αγγείο σε σχήμα ασκού. Έχει ωοειδές σώμα, με διακριτή, κωνική, δακτυλιόσχημη βάση, κοίλη εσωτερικά, στενό, υψηλό κυλινδρικό λαιμό, χείλος με τριφυλλόστομο στόμιο και μία κάθετη, ταινιωτή, πλαστική λαβή στην οποία απεικονίζεται η μορφή του Πάνα. Τη βάση του λαιμού τονίζουν δύο εγχάρακτες αυλακώσεις, επάνω από τις οποίες διακρίνονται ίχνη διακοσμητικών ταινιών του τύπου «Δυτικής Κλιτύος». Στο σώμα του αγγείου διακρίνονται δύο ζώνες με επιμήκεις, κάθετες, εγχάρακτες ραβδώσεις. Μεταξύ των ζωνών αυτών παρεμβάλλεται μια τρίτη ζώνη που διατρέχει πλάγια το σώμα του αγγείου, κοσμημένη από λευκού χρώματος φυλλοφόρο ταινία. Ο Πάνας, ο οποίος αποδίδεται με καμπύλο σώμα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως λαβή, έχει κατασκευαστεί από μήτρα. Απεικονίζεται γυμνός και ιθυφαλλικός, γενειοφόρος, με ζωόμορφα χαρακτηριστικά, κέρατα στο κεφάλι και πυκνό τρίχωμα στους μηρούς.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Αγγείο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Πλάτος = 15,5 εκ.
Ύψος = 34 εκ.

Τέλη 3ου αι. π.Χ. (EL)
Μέση Ελληνιστική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.