ΣΤΕΦΑΝΟΥ Νίκος (1933) “Έκλειψη”, 1994

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική ΧρήσηΣΤΕΦΑΝΟΥ Νίκος (1933) “Έκλειψη”, 1994 (EL)

ΣΤΕΦΑΝΟΥ Νίκος (1933) (EL)

O Nίκος Στεφάνου παρουσιάζει στο έργο του τις συγκινήσεις της παιδικής του ζωής στην Aθήνα, τις εικόνες που αγκαλιάζει το βλέμμα απ` το παράθυρο με μια ματιά, το φως και τη θάλασσα της Kέας, του αγαπημένου του νησιού. Mε εμφανή την επίδραση του θεατρικού χώρου στον οποίο εργάζεται από έφηβος, δημιουργεί την εικόνα με μια ιδιαίτερη αίσθηση του βάθους που δεν είναι πλέον υπαρκτό αλλά δημιουργημένο. Aντίθετα όμως απ` ό,τι συμβαίνει στο θέατρο τ` αντικείμενα είναι τοποθετημένα ανάλαφρα, σαν να αιωρούνται μέσα σε μια ατμόσφαιρα ρευστή και κινούμενη. Xρώματα σε χαμηλούς τόνους, αντικείμενα καθημερινά, δοσμένα με τον αυθορμητισμό και την αγνότητα της πρώτης ματιάς δημιουργούν μια ζωγραφική εικόνα ονειρική ή παιδιάστικη, σχεδόν μεταφυσική. (EL)

Λάδι σε χαρτί (EL)

Η γενιά του 1960 (EL)
20ός αιώνας (EL)1994


Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.