ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΗΣ Δημήτρης (1898-1991) “Ο μικρός ψαράς”, 1940

 

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
κοινοποιήστε το τεκμήριο


1940 (EL)
ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΗΣ Δημήτρης (1898-1991) “Ο μικρός ψαράς”, 1940 (EL)

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΗΣ Δημήτρης (1898-1991) (EL)

Ο Γιαννουκάκης επηρεάζεται από ρεαλιστικές, εξπρεσιονιστικές και κυβιστικές τάσεις τις οποίας αφομοιώνει δημιουργικά στα χαρακτικά του. Συνδυάζει με προσωπικό τρόπο μεθόδους της χαρακτικής και χρησιμοποιεί, πρώτος ίσως αυτός στην Ελλάδα, ιδιότυπα το χρώμα στη χαλκογραφία. Aπό τα πιο γνωστά χαρακτικά του Γιαννουκάκη, ο μικρός σκεπτικός ψαράς γεμίζει με τη στάση του τη μεγαλύτερη επιφάνεια του έργου και παραπέμπει σε μοτίβα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Στη δεκαετία του `50 ο καλλιτέχνης πρόσθεσε ένα γραμμικό φόντο με τις στέγες δύο εκκλησιών, σχεδιασμένες με αδρές γραμμές, που έρχονται σε αντίθεση με τη λεπτομερειακή χάραξη της μορφής του αγοριού (βλ. την παραλλαγή στον κατάλογο «Tο Παιδί») (EL)

Οξυγραφία (EL)

Η πορεία της χαρακτικής στην Ελλάδα (EL)


1940

Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.