ΣΟΡΟΓΚΑΣ Σωτήρης (1936) “Παλιά στέγη”, 1986

 

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
κοινοποιήστε το τεκμήριο


1986 (EL)
ΣΟΡΟΓΚΑΣ Σωτήρης (1936) “Παλιά στέγη”, 1986 (EL)

ΣΟΡΟΓΚΑΣ Σωτήρης (1936) (EL)

Στη ζωγραφική του Σόρογκα, σωροί από πέτρες, ξύλα, πόρτες, στόμια πηγαδιών, μισογκρεμισμένες σκεπές, ερείπια, αιωρούνται στο εκτυφλωτικό φώς του μουσαμά, τα ίδια φώς, τονισμένα με τόσο μόνο χρώμα -συνήθως γκρίζο- όσο χρειάζεται για να υποδηλωθεί ο όγκος τους. Aνάμεσά τους στην αρχή, αργότερα στο κέντρο, η μαύρη τρύπα του χάους, που κάποτε σκίζεται από έντονο κόκκινο χρώμα, πηγή ελπίδας και ζωής. H απόλυτη αίσθηση του κενού, της σιωπής, της ερημιάς υποβάλλεται από την εξαιρετικά λιτή χρήση των εκφραστικών μέσων. Mε τη μοναδική κυριαρχία του λευκού και του γκρίζου, τονισμένου με κάποια βαθειά γαιώδη απόχρωση που η χρήση της διευρύνεται τα τελευταία χρόνια, και με την παντελή έλλειψη ανθρώπινης μορφής υποβάλλεται ακόμα περισσότερο η αίσθηση αυτή. Tα αντικείμενα που ορίζουν το χώρο, διευθετημένα σε πυκνή σύνθεση γεμάτη ένταση, που συνενώνει και απορροφά, αποτελούν συγχρόνως μήτρα που γεννά, χάος που ανασυντάσσεται σε συνεχή ροή φθοράς και αναδημιουργίας. (EL)

Ακρυλικό και κάρβουνο σε μουσαμά (EL)

Η γενιά του 1960 (EL)
20ός αιώνας (EL)


1986

Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.