ΔΟΥΚΑΣ Ιωάννης (1838 ή 41-1916) “Προσωπογραφία Αμαλίας Λάντερερ – Αβέρωφ”

ΔΟΥΚΑΣ Ιωάννης (1838 ή 41-1916) “Προσωπογραφία Αμαλίας Λάντερερ – Αβέρωφ”

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα   

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



ΔΟΥΚΑΣ Ιωάννης (1838 ή 41-1916) “Προσωπογραφία Αμαλίας Λάντερερ – Αβέρωφ” (EL)

ΔΟΥΚΑΣ Ιωάννης (1838 ή 41-1916) (EL)

Ο Ιωάννης Δούκας, ζωγράφος με έντονη εκθεσειακή δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αφιέρωσε κατά το δεύτερο΄ μισό του 19ου αιώνα σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς του στην προσωπογραφία. Το πορτραίτο της Αμαλίας Λάντερερ-Αβέρωφ, κόρης του βαυαρού καθηγητή της Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ξαβέριου Λάντερερ, και συζύγου του Μιχαήλ Αβέρωφ, παππού των Ιδρυτών της Πινακοθήκης, πρέπει να φιλοτεχνήθηκε το 1879 ή λίγο πριν. Στο δυμπέρασμα αυτό οδηγούμαστε από την αναφορά της εφημερίδας «Εφημερίς» της 22 Ιουνίου 1879, όπου επαινείται η προσωπογραφία της κυρίας Αβέρωφ όταν εκτέθηκε στο βιβλιοπωλείο Νάκη. Η εικόνα «Όαναπαριστά τους ωραίους χαρακτήρας και την ζωήν του προσώπου δια χρωματισμού εντόνου και θερμού. Οι διαβάται ίστανται προ της εικόνος αποθαυμάζοντες την ομοιότητα άμα δε και την ζωηρότητα. Ο κ. Δούκας έχει το προσόν να ρίπτει ασφαλή τα χρώματα δια του χρωστήρος του να δίδει μαλαχρινήν όψιν εις τας εικόνας του επί βάθους καλού και ούτω να εξαίρη της μορφής την λαμπρότητα και να συγκρατή, ως ειπείν, τας κινήσεις όλης της ζωής εις μίαν στιγμήν Ό». (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)

Ώριμη αστική προσωπογραφία (EL)
19ος Αιώνας (EL)



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.