OIKONOMOY Aριστείδης (1823-1887) “Προσωπογραφία Αχιλλέα Ποστολάκα”, 1847

OIKONOMOY Aριστείδης (1823-1887) “Προσωπογραφία Αχιλλέα Ποστολάκα”, 1847

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα   

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



OIKONOMOY Aριστείδης (1823-1887) “Προσωπογραφία Αχιλλέα Ποστολάκα”, 1847 (EL)

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Αριστείδης (1823-1887) (EL)

Στον πίνακα απεικονίζεται ο νομισματολόγος Αχιλλέας Ποστολάκας, ο μετέπειτα ιδρυτής και διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας, κατά την εποχή που σπούδαζε στη Βιέννη, ενώ παράλληλα εργαζόταν για την οργάνωση της νομισματολογικής συλλογής της αυστριακής Αυλής. Πρόκειται για νεανικό έργο του Αριστείδη Οικονόμου. Γεννημένος στη Βιέννη και με λαμπρές σπουδές στη γενέτειρά του και στην Ακαδημία της Βενετίας όπου βραβεύτηκε επανειλημμένα,. ασχολήθηκε κατ’ εξοχήν με την προσωπογραφία, στην οποία το καθαρό του σχέδιο και η κρυστάλλινη διαύγεια στην απόδοση των λεπτομερειών οδηγούν στην τεχνική του Biedermeier, ύφος που επικρατούσε στη Γερμανία και την Αυστρία κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Η προσωπογραφία του Αχιλλέα Ποστολάκα μπορεί να ενταχθεί σ’ αυτή την αντίληψη, αν και η προσπάθεια απόδοσης του εσωτερικού του κόσμου μέσα από το φεγγοβόλο βλέμμα του, τον απομακρύνει από την παγερή έκφραση του Biedermeier και, παρά τη μικρογραφική απόδοση των λεπτομερειών, το έργο αποκτά θέρμη και ζωντάνια. (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)


1847


Ώριμη αστική προσωπογραφία (EL)
19ος Αιώνας (EL)



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.