ΓΥΖΗΣ Νικόλαος (1842-1901) “Προσωπογραφία Γεωργίου Νάζου”, 1880

ΓΥΖΗΣ Νικόλαος (1842-1901) “Προσωπογραφία Γεωργίου Νάζου”, 1880

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα   

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



ΓΥΖΗΣ Νικόλαος (1842-1901) “Προσωπογραφία Γεωργίου Νάζου”, 1880 (EL)

ΓΥΖΗΣ Νικόλαος (1842-1901) (EL)

Στο έργο απεικονίζεται ο Γεώργιος Νάζος, αδελφός της συζύγου του καλλιτέχνη και διευθυντής του Ωδείου Αθηνών. Σε μια όχι και τόσο συνηθισμένη για την απόδοση της προσωπογραφίας, στάση, ο Γεώργιος Νάζος απεικονίζεται από τον ζωγράφο κατά πλάγια όψη, μέσα σ’ ένα σκούρο φόντο, το οποίο ταυτίζεται σχεδόν με το μαύρο ένδυμά του. Μόνο το πρόσωπο λάμπει μέσα στο φως, το οποίο αναδεικνύει όχι μόνο περιγραφικές λεπτομέρειες στα μάτια, στα μαλλιά, στο μέτωπο, στα γένια αλλά γίνεται το ρεαλιστικό στοιχείο με το οποίο συλλαμβάνεται η διάθεση της στιγμής, με αποτέλεσμα η ομοιότητα του πορτρέτου με τον απεικονιζόμενο να αποκαλύπτεται όχι ως ένα εξωτερικό επιφανειακό στοιχείο, αλλά ως έκφραση του εσωτερικού του κόσμου και του πνευματικού του περιεχομένου. (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)


1880


Ώριμη αστική προσωπογραφία (EL)
19ος Αιώνας (EL)



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.