ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Γιάννης (1912-1990) “Σύνθεση με ζεστά χρώματα Ι”, 1955

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Γιάννης (1912-1990) “Σύνθεση με ζεστά χρώματα Ι”, 1955

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα   

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Γιάννης (1912-1990) “Σύνθεση με ζεστά χρώματα Ι”, 1955 (EL)

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Γιάννης (1912-1990) (EL)

Παρά το ότι ο Σπυρόπουλος ήταν μόνιμα εγκατεστημένος στην Eλλάδα έγινε γνωστός και αναγνωρίστηκε διεθνώς. Tα πρώτα του έργα είναι νεκρές φύσεις, τοπία και πορτραίτα που ζωγραφίζει χωρίς να δεσμεύεται από κάποια συγκεκριμένη τεχνοτροπία. Iδιαίτερα η απεικόνιση της φύσης του προσφέρει τη δυνατότητα μελέτης των προβλημάτων χώρου και σύνθεσης που τον απασχολούν. Tα έργα του χαρακτηρίζονται αρχικά από χαλαρή σύνδεση των πλάνων με μοτίβα αιωρούμενα και αντινατουραλιστική απόδοση του χρώματος με μικρές κάθετες φωτεινές πινελιές. Στη δεκαετία του `50 η φύση είναι πάντα η πηγή έμπνευσής του. Συλλαμβάνει την εικόνα και ερμηνεύει τα στοιχεία της μέσα σ` ένα εναλλασσόμενο παιχνίδι φωτεινών και σκοτεινών αποχρώσεων, όπου ο χώρος χάνει την τρίτη του διάσταση και γραμμές, χρωματικά σημεία και γεωμετρικά επίπεδα συνθέτουν το όραμά του, που ολοένα και περισσότερο εκφράζεται αφαιρετικά για να φθάσει στην πλήρη αφαίρεση στις αρχές της δεκαετίας του `60. H ζωγραφική του γίνεται όλο και περισσότερο εσωτερική, η τοποθέτηση του χρώματος στον πίνακα εξελίσσεται σε υπαρξιακό γεγονός. Aπό τα λευκά και φωτεινά μεταβαίνει στα γαιώδη, σκοτεινά χρώματα, μέσα από τα οποία αναδύονται, με κοσμογονική έκρηξη, κόκκινα, ώχρες και λευκά, που σκίζουν το χώρο σε μια εκτόξευση ψυχικών δυνάμεων και ενέργειας που αυτόματα μεταδίδεται στο θεατή. Kολλάζ, επιζωγραφίσεις, καψίματα, κοψίματα, επιτείνουν την ένταση και προκαλούν σε επιστράτευση όλων των δυνάμεων, ψυχικών και νοητικών. (EL)

Λάδι σε καπλαμά (EL)


1955


Μετά τον Πόλεμο. Η αφαίρεση (EL)
20ός αιώνας (EL)



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.