Κεραμική κανάτα (Λαΐνι)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
Public Domain CC0

Ελεύθερο από Περιορισμούς Πνευματικής Ιδιοκτησίας
CC0



Κεραμική κανάτα (Λαΐνι) (EL)

Κανάτα για κρασί ή νερό, τριφυλλόσχημη, σε κίτρινο και μπλε χρώμα και ανθρώπινα πρόσωπα. \n\nΤα αντικείμενα της Αλώνης που είναι το βιός του σπιτιού, όπως λέγεται στη Σκύρο εκπλοιρούν πρακτικές ή αισθητικές ανάγκες. Το σπουδαιότερο μέρος της Αλώνης σε καλλιτεχνική και υλική αξία αποτελούν τα είδη που έχουν σκοπό κυρίως ή αποκλειστικά, διακοσμητικό και αυτό γιατί η εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού των σκυριανών. Αποτελεί το μόνιμο καλλιτεχνικό περιβάλλον, που καθημερινά τους διδάσκει πολιτιστικά και διαμορφώνει την κοινή αισθητική τους αντίληψη(Μ. Φαλτάϊτς, 1986).\nΤα αντικείμενα που είναι αποκλειστικά διακοσμητικά κατατάσσονται σε κατηγορίες όπως:\n-Κεραμικά (πιατέλες, πιάτα κλπ)\n-Πορσελάνες \n-Κρυστάλλινα και γυάλινα είδη\n-Μεταλλικά (χάλκινα σκεύη κλπ)\nΤα κεραμικά χωρίζονται σε πιατικά, που αποτελούν τη βάση της διακόσμησης του σπιτιού και διάφορα βάζα. Οι πιατέλες και τα πιάτα μπαίνουν στα ράφια των τοίχων και της φγους με αυστηρά καθορισμένο τυπικό διακόσμησης. \nΤα βάζα μπαίνουν στο μπροστινό μέρος των ραφιών των τοίχων σε αντιστοιχία με τα πιάτα της ίδιας κατηγορίας. Η σειρά είναι τα μπλε βάζα, της Κουτάχιας , τα Λαήνια, οι μπουρνιές, οι βαβάθες της παρηγοριάς, οι μπαρμπαρέσκες βαβάθες, οι τούρλοι, οι κούπες , τα καστριανά. (EL)

Κεραμικό Αντικείμενο (EL)
Εφυαλωμένο (EL)

Πηλός (EL)

Ιταλία (EL)

Υ: 19, Δ: 9.5


19ος αιώνας (EL)


Καθημερινή ζωή (EL)

Εικόνα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.