Cosmos and dike in Ancient Greek Thought

Cosmos and dike in Ancient Greek Thought

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Cosmos and dike in Ancient Greek Thought

Χριστοδουλίδη - Μαζαράκη , Αγγελική

Οι Έλληνες ως γνωστό αναζητούσαν την πραγματικότητα και την ορθολογικότητα στον αντικειμενικό κόσμο. Έτσι το πνεύμα ανακαλύφθηκε αντικειμενικά στο φυσικό κόσμο ως αρχή της τάξης του, της ομορφιάς και της κίνησής του. Άρα το σύμπαν σύμφωνα με την αρχαία ελληνική αντίληψη αποτελεί μιά τάξη, έναν κόσμο ο οποίος εντάσσει σε μια τέλεια αρμονική και πεπερασμένη ολότητα την απειρία των δυνατοτήτων τις οποίες η φύση πραγματώνει ως αιώνια κίνηση γέννησης. Άλλωστε οι Έλληνες ανακάλυψαν τη λογική κανονικότητα και την αρμονική ολότητα που διέπουν τις σχέσεις και τις κινήσεις του σύμπαντος σε μια αποφασιστική στιγμή της ιστορίας τους, όπου μετά τη διέλευση μιας περιόδου στάσεων επιθυμούσαν την εγκαθίδρυση μιας πολιτικής τάξης βασισμένης στην ισονομία. Στην τάξη και στην αρμονία του σύμπαντος ανακάλυψαν όχι μόνο την έκφραση μιας αιτιώδους αναγκαιότητας αλλά και μιας θείας δικαιοσύνης (δίκης), της οποίας η απέραντη δημιουργική και καταστρεπτική δύναμη είναι η σύζευξη αντιτιθέμενων εξουσιών και άρα η προϋπόθεση της αφθαρσίας του σύμπαντος.

Επετηρίδα


2000


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Δίκη
Κόσμος
Ελλάδα
Σκέψη


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.