Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
κοινοποιήστε το τεκμήριο


2004 (EL)
Une éthique pour l΄humanité?

Βέγλερη , Ευγενία

Η πρόοδος της τεχνολογίας παρέχει πλέον στον άνθρωπο την αντικειμενική δυνατότητα παρέμβασης στην ίδια του τη φύση. Προβλέποντας το χειρότερο, δηλαδή την εξαφάνιση της ανθρωπότητας, ο Hans Jonas βασίζει την «ηθική του υπευθυνότητα» στην υποχρέωση του ανθρώπου να ορίσει ως κριτήριο την επιλογή της δικαιοσύνης της ανθρώπινης οντότητας. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στην κοσμική εξέλιξη ο Teilhard de Chardin θεωρεί τη διαδοχική αλλαγή που η τεχνολογία επιφέρει στη φύση σαν παραγωγική έννοια ανώτερου είδους συνείδησης και ενθαρρύνει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην προετοιμασία της νέας πνευματικής αυτής οντότητας. Η συζήτηση των δύο αντίθετων αυτών απόψεων και η παραδοχή, μεταξύ άλλων, των στοχασμών του Jürgen Habermas ανοίγει, κατά τη γνώμη μου, έναν δρόμο για την επανεξέταση των αρχών της κλασσικής ηθικής, όπως αυτή συγκροτήθηκε από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Kant.

Επετηρίδα

Ηθική
Συστηματική Φιλοσοφία
Ανθρωπότητα


2004

Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.