Vers une esthétique philosoque du silence

Vers une esthétique philosoque du silence

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Vers une esthétique philosoque du silence

Πεντζοπούλου-Βαλαλά , Τερέζα

Φιλοσοφία και Αισθητική αλληλεπιδρούν βρίσκοντας στον γερμανικό ιδεαλισμό την πληρέστερη έκφραση της εγγύτητας τους. Ο φιλόσοφος πρέπει να έχει την ίδια αισθητική δύναμη με τον ποιητή. Τι είναι όμως η σιωπή; Είναι κάτι το οποίο είναι αλλά και συμβαίνει ως αποτέλεσμα εξωτερικών περιορισμών. Η αισθητική μοιράζεται τη σιωπή με τη φιλοσοφία και διάφορα ερωτήματα απορρέουν από μια τέτοια πιθανή σύνδεση καθώς η σιωπή αποκτά έτσι έκφανση μεταφυσική και καθίσταται δημιουργός ή καλύτερα αποκαλυπτήριος δύναμη. Είναι η σιωπή τελικά εκείνη την οποία πρέπει να «ακούσει» ο άνθρωπος προσεκτικά ως αντήχηση μιας μουσικής που δεν μπορεί να ακουσθεί; Ίσως πρέπει να τη συλλάβει ως πρόκληση για την ίδια του την κατανόηση.

Επετηρίδα


2005


Αισθητική
Σιωπή


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.