Hasard et Liberté chez les philosophes du Portique

Hasard et Liberté chez les philosophes du Portique

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Hasard et Liberté chez les philosophes du Portique

Πρωτοπαπά-Μαρνέλη , Μαρία

Το ακανθώδες ζήτημα της τύχης καθώς και της παρέμβασης του ηγεμονικού μέρους της ψυχής στις επιλογές του ανθρώπου οφείλεται, κατά τους Στωϊκούς, στην αδυναμία του νου να συλλάβει τη θέση της Πρόνοιας, της διαπλοκής των αιτίων καθώς και της λογικής αλληλουχίας και αιτιοκρατικής ένωσης των γεγονότων. Έτσι εξηγείται και η ατέρμων πάλη του ανθρώπου με το πεπρωμένο του κατά την αντιμετώπιση της δουλείας, της ασθένειας, του θανάτου. Πρόκειται για μια διαμάχη άλογη και οφειλόμενη οπωσδήποτε στην ατέλεια μιας ανολοκλήρωτης «σοφίας», που διστάζει μεταξύ της απόλυτης ελευθερίας και του φόβου αντιμετώπισης των γεγονότων. Εκείνο, άρα, που διαφεύγει από τον νου του ανθρώπου, δεν είναι το τυχαίο. Πρόκειται για την λογική διαδοχή (ειρμός) των γεγονότων που λανθάνουν της ανθρώπινης λογικής, η οποία ατελής εισέτι, αρνείται την συγκατάθεση της στη διαδικασία του κοσμικού γίγνεσθαι.

Επετηρίδα


2008


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Στωική Φιλοσοφία
Ελευθερία
Τύχη


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.