δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε το ψηφιακό αρχείο του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε το ψηφιακό αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης : CC BY-NC-SA 4.0
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
Du parfait et de l' un. Sur quelques connexions de la pensée plotinienne et de la théologie de Denys
Στο κεφάλαιο 13 του Περί θείων ονομάτων, του πλέον φιλοσοφικού δοκιμίου του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, κεφάλαιο το οποίο φέρει τον τίτλο «Περί του τελείου και του ενός», οι αναλύοντες παραπέμπουν άμεσα και έμμεσα στον στοχασμό του δασκάλου του νεοπλατωνισμού. Στην διερεύνηση της σχέσης Διονυσίου-Πλωτίνου, την οποία επιχειρούμε, θέτομε σε παρένθεση την επίδραση του ίδιου του χριστιανισμού - εξ άλλου δεν αναζητούμε απ΄ ευθείας συνδέσεις μεταξύ των δύο διανοητών, αλλά ορισμένους παράλληλους φιλοσοφικούς προσανατολισμούς. Οι σχέσεις που ανιχνεύονται εδώ αφορούν: α) το ένα και τα πολλά, β) το ένα και το είναι, γ) το ένα και τον αριθμό, δ) το ένα και το όνομα.
(EL)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.