Art, Presentation and Evaluation

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Art, Presentation and Evaluation

Πελεγρίνης, Θεοδόσιος Ν.

H άποψη ότι «το αναπαραστατικό στοιχείο σ' ένα έργο τέχνης είναι πάντοτε άσχετο» δεν μπορεί να υιοθετηθή, διότι εν τοιαύτη περιπτώσει ο λόγος της τέχνης χάνει κάθε νόημα. Έκτος όμως από την αναπαραστατική λειτουργία των έργων τέχνης, ότι επίσης χαρακτηρίζει θεμελιωδώς αυτά είναι το αξιολογικό τους νόημα. Οι δύο λειτουργίες της τέχνης, η αναπαραστατική και η αξιολογική, οι οποίες δεν ταυτίζονται κατά το περιεχόμενο τους, δεν πρέπει να νοούνται επί οντολογικού επιπέδου, δεδομένου ότι μία τέτοια μεταφυσική υπόθεση δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες. Ο συσχετισμός μεταξύ των δύο αυτών νοημάτων της τέχνης επιτυγχάνεται με την προϋπόθεση μιας καθολικής αξιολογικής αρχής. Η άποψη για την καθολικότητα στην τέχνη δεν αντιφάσκει με την έννοια της μοναδικότητας, που αναμφιβόλως χαρακτηρίζει τα έργα τέχνης. Απεναντίας, καθολικότης και μοναδικότης συγκλίνουν στο ίδιο σημείο, την κατανόηση του λόγου και της σημασίας της τέχνης.

Επετηρίδα


1978-1979


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Αξιολόγηση
Αναπαράσταση
Καλές τέχνες
Τέχνη


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.