Eco-Cosmology as the Foundation of the Cultural Reconstruction

Eco-Cosmology as the Foundation of the Cultural Reconstruction

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Eco-Cosmology as the Foundation of the Cultural Reconstruction

Skolimowski, H.

Κεντρική ιδέα του άρθρου είναι η άποψη ότι η κοσμολογία μας συνδέεται άμεσα με τη ζωή και τον πολιτισμό μας. Δεν είναι η κοσμολογία μια αφηρημένη κατασκευή αλλά η ορθολογική απάντηση στο ερώτημα για τον κόσμο, απάντηση που συνδέεται με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Όμως η αντίληψη της πραγματικότητας δεν είναι ποτέ άμεση και «καθαρή» — κατά τον συγγραφέα είναι πάντοτε αποτέλεσμα διαμεσολάβησης του νού κι έτσι ο νους μας είναι εγγενώς συνυφασμένος με την κοσμολογία μας, άρα η κοσμολογία μας συνδέεται άμεσα με τη ζωή και τον πολιτισμό μας, αφού ο νούς είναι που διαμορφώνει και τη ζωή και τον πολιτισμό. Το άρθρο χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Στην πρώτη ο συγγραφέας διαπιστώνει —με μια ιστορική αναδρομή— ότι υπάρχουν περισσότερες από μια κοσμολογίες και ότι καμιά δεν έχει δικαίωμα να διεκδικεί τα πρωτεία, τουλάχιστον με επιστημονικά κριτήρια. Στη δεύτερη ενότητα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε μια νέα κοσμολογία ως μήτρα του τρόπου ζωής και πράξης μας, διότι η κοσμολογία μέσω της φιλοσοφίας και των αξιών προσδιορίζει τις πράξεις μας κι αυτές με τη σειρά τους καθρεφτίζουν τον τρόπο κατανόησης εκ μέρους μας του σύμπαντος. Στην τρίτη ενότητα κάνει κριτική στο μοντέλο της μηχανιστικής κοσμολογίας που δεσπόζει από τον περασμένο αιώνα στη σκέψη μας και στη ζωή μας και καταλήγει ότι σήμερα βρισκόμαστε σ΄ ένα σταυροδρόμι κι ότι χρειαζόμαστε μια νέα κοσμολογία. Στην τέταρτη ενότητα προτείνει το μοντέλο της οικοκοσμολογίας, που, όπως λέει, στηρίζεται σε επτά «κολόνες»: την «ανθρωπική» αρχή, την εξέλιξη ως δημιουργικό γίγνεσθαι, τον συμμετέχοντα νου, την υπονοούμενη η κρυφή τάξη, τη θεολογία της ελπίδας, το σεβασμό στη ζωή και την οικολογική ηθική. Η πέμπτη και τελευταία ενότητα χαρακτηρίζεται ως υστερόγραφο στην οικολογική πράξη. Καταλήγοντας ο συγγραφέας παρουσιάζει την άποψή του με μια ποιητική εικόνα: τα θεμέλια του αρχιτεκτονήματος της οικο-κοσμολογίας είναι η «ανθρωπική» αρχή, η δημιουργική εξέλιξη είναι ο ναός ο χτισμένος πάνω σ΄ αυτά κι εμείς είμαστε οι ψαλμωδοί που ψάλλουμε γρηγοριανά άσματα μέσα στο ναό.

Επετηρίδα


1991-1992


Πολιτισμός
Κοσμολογία
Συστηματική Φιλοσοφία


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.