δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα ΈργαΚοχλίας Αρχιμήδους

Εξηντάρης Γιάννης

Ο μηχανισμός αυτός, με τον οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε νερό από μια χαμηλή στάθμη σε μια υψηλότερη, αναφέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε για την άντληση νερών από τα ύφαλα του μεγαλόπρεπου πλοίου του βασιλιά των Συρακουσών Ιέρωνα Β΄ και αποδίδεται στον Αρχιμήδη, ο οποίος εργαζόταν στην υπηρεσία του βασιλιά. Στις πηγές αναφέρεται ότι ο Αρχιμήδης εφηύρε τον μηχανισμό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Αίγυπτο, προσπαθώντας να βρει έναν εύκολο τρόπο για την άντληση του νερού, ώστε να διευκολύνει τους αγρότες στην εργασία τους. Η εφεύρεση του μηχανισμού τοποθετείται χρονικά στα μέσα του 3ου αι. π.Χ., όταν στην Αίγυπτο βασίλευε ο Πτολεμαίος ο Β΄, ο οποίος είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα των γεωργών και τα αρδευτικά συστήματα. Αποτελείται από μία ξύλινη κυλινδρική δοκό η οποία καταλήγει, σε μια χειρολαβή. Κατά μήκος της δοκού διατάσσονται, ξύλινα κομμάτια ώστε να σχηματίζουν έλικα. Με την περιστροφή της χειρολαβής το νερό που βρίσκεται στην είσοδο του κοχλία εισέρχεται στην κινούμενη έλικα και ανυψώνεται. Το νερό έτσι μπορεί να μεταφερθεί για την άρδευση της καλλιεργήσιμης έκτασης ή να αποθηκευτεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Σύμφωνα με τον Βιτρούβιο το μήκος του κοχλία ήταν 3,35 μ. και η διάμετρος του κυλίνδρου 1,78 μ. Έχουν διασωθεί ξύλινοι κοχλίες της ρωμαϊκής εποχής (Πορτογαλία, 1ος μ.Χ. αι.). Ο κοχλίας του Αρχιμήδη χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στην Αίγυπτο, την Ινδία και αλλού.

Αντικείμενα Αρχαίας Ελληνικής ΤεχνολογίαςΚέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

2015-04-17

Ελλάδα

Εικόνα

Μήκος:0.00 m, Πλάτος:0.00 m, Ύψος:0.00 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.