Πολύσπαστο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_NDΠολύσπαστο

Εξηντάρης Γιάννης
Εξηντάρης Γιάννης (EL)

Τα πολύσπαστα ήταν συστήματα ξύλινων τροχαλιών που ήταν εγκατεστημένες συνήθως ανά δύο μέσα σε ισχυρές ξύλινες θήκες. Η μία θήκη τροχαλιών τοποθετούνταν στην κορυφή του ιστού δεμένη σταθερά. Δεύτερη θήκη που κινούνταν ελεύθερα συνδέονταν με την πρώτη με σχοινί που περνούσε από το αυλάκι των τροχαλιών. Στην ελεύθερη θήκη αναρτιόταν το προς ανύψωση βάρος. Εάν οι θήκες είχαν από δύο τροχαλίες το σύστημα ήταν τετράσπαστο και ανάλογα υπήρχαν τρίσπαστα ή πεντάσπαστα συστήματα. Τα σχοινιά που χρησιμοποιούνταν πλεκτά ή απλώς στριφτά ήταν από φυσικές ίνες. Για το πολύσπαστο όπως και για άλλες απλές μηχανές ισχύει η αρχή πως "ότι κερδίζουμε σε δύναμη το χάνουμε σε απόσταση".

Αντικείμενα Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Ελλάδα


2015-04-17Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

Εικόνα

Μήκος:2.62 m, Πλάτος:2.27 m, Ύψος:5.00 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11609/001-02094*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.