Αντλία Κτησιβίου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Αντλία Κτησιβίου

Κριάρης Διονύσης
Κριάρης Διονύσης (EL)

Ο Βιτρούβιος στο 10ο Βιβλίο του (10, VII) περιγράφει το μηχανισμό αυτό και αποδίδει την εφεύρεσή του στον Κτησίβιο (μέσα του 3ου π.Χ. αι.), του οποίου το έργο έχει χαθεί. Τμήμα του έργου του Κτησίβιου που αφορά την αντλητική μηχανή, διασώζεται στην αραβική μετάφραση του συγγράμματος του μαθητή του, Φίλωνα του Βυζάντιου, Πνευματικά. Επιπλέον στοιχεία για την περιγραφή και τη λειτουργία της εμβολοφόρου αντλίας συναντούμε και στο έργο Πνευματικά του Ήρωνα του Αλεξανδρινού. ΑΕΤ 2009: Η εμβολοφόρος αντλία είναι μία από τις σημαντικότερες μηχανολογικές εφευρέσεις για την άντληση νερού. Αποδίδεται στον Κτησίβιο (μέσα 3ου αιώνα π.Χ.) και έχει σταθερή εφαρμογή εδώ και 23 αιώνες, ιδιαίτερα στην πυρόσβεση. Αποτελείται από δύο όμοιους κυλίνδρους οι οποίοι στο εσωτερικό τους φέρουν έμβολα που κινούνται παλινδρομικά με την βοήθεια μοχλού. Η κίνηση των εμβόλων δημιουργεί κενά αέρος και αναρρόφηση νερού. Οι οπές των κυλίνδρων φράσσονται με βαλβίδες ώστε το νερό που αναρροφάται να εξωθείται στη συνέχεια προς την έξοδο που βρίσκεται ψηλότερα από την επιφάνεια άντλησης.

Αντικείμενα Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Ελλάδα


2015-04-17



Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

Εικόνα

Μήκος:0.75 m, Πλάτος:0.40 m, Ύψος:1.80 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11609/001-03161



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.