Θέατρο: Από Μηχανής Θεός – Περίακτοι – Εκκύκλυμα - Εξώστρα

Θέατρο: Από Μηχανής Θεός – Περίακτοι – Εκκύκλυμα - Εξώστρα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Θέατρο: Από Μηχανής Θεός – Περίακτοι – Εκκύκλυμα - Εξώστρα

Αφοι Αγγελόπουλοι
Αφοι Αγγελόπουλοι (EL)

Ο "από μηχανής" θεός ήταν ανυψωτική μηχανή από την εποχή του Αισχύλου που χρησιμοποιούνταν για την εντυπωσιακή αιώρηση και κάθοδο στη σκηνή προσώπων καθοριστικών για τη δράση του έργου. Ήταν μία αρθρωτή δοκός που στηρίζονταν σε μια άλλη περιστρεφόμενη κατακόρυφη. Το φορτίο ανυψώνονταν με σχοινί μέσω τροχαλίας και χειροκίνητου βαρούλκου, καθοδηγούμενο από τον χειριστή της μηχανής, τον "μηχανοποιό" ο οποίος για εύκολο χειρισμό εξισορροπούσε το φορτίο με αντίβαρα. Οι περίακτοι ήταν περιστρεφόμενες πρισματικές κατασκευές τοποθετημένες εκατέρωθεν του κεντρικού θυρώματος της σκηνής. Στις έδρες τους υπήρχαν ζωγραφισμένες παραστάσεις, προσφέροντας εννιά διαφορετικούς συνδυασμούς σκηνικών για την εξυπηρέτηση της πλοκής του έργου. Εκκύκλημα και εξώστρα είναι δύο μηχανισμοί που αφορούν είτε ένα χαμηλό τροχοφόρο όχημα για μεταφορά νεκρών, αντικειμένων κ.α. είτε ένα χαμηλό περιστρεφόμενο δάπεδο ημικυκλικής μορφής για την ταχεία εμφάνιση του εσωτερικού σκηνικού, προδρομικό των σύγχρονων περιστροφικών σκηνών πάνω σε βαγονέτα.

Αντικείμενα Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Ελλάδα


2015-04-17



Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

Εικόνα

Μήκος:1.20 m, Πλάτος:0.66 m, Ύψος:0.50 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11609/001-03177



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.