Αργαλειός
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Αργαλειός

Αφοι Αγγελόπουλοι
Αφοι Αγγελόπουλοι (EL)

Είναι ο "ιστός" των αρχαίων Ελλήνων και κατασκευάσθηκε με λεπτομέρειες του σκύφου του Chiousi, την λειτουργικότητα των στημόνων του κρατήρα από το Pristicci και τη διάταξη των αγνύθων της ληκύθου της Νέας Υόρκης. Αποτελείται από τους τέσσερις "ιστόποδες" ή "κελέοντες", επάνω στους οποίους είναι στερεωμένο το "αντίον" (το πάνω οριζόντιο κυλινδρικό ξύλο ) από όπου κρέμεται ο "στήμων" (τα νήματα) και ο "καίρος" (το κάτω οριζόντιο κυλινδρικό ξύλο). Για το τέντωμα του στημονιού δένονταν στο κάτω μέρος του οι "αγνύθες" ή "λεαί" (πήλινα, λίθινα ή μολύβδινα υφαντικά βάρη πυραμιδικής κυρίως μορφής). Η εναλλαγή των στημόνων γίνονταν με την βοήθεια του "μίτου" δηλαδή των θηλιών που έφερε ο "κανών", το μικρό οριζόντιο κυλινδρικό ξύλο που τραβούσε η υφάντρα πίσω - μπρος εναλλάξ, ώστε να περνά το "πηνίον" με τη "πηνή" ή "κρόκη" (το κουβάρι με το νήμα που στους σύγχρονους αργαλειούς λέγεται σαΐτα) ανάμεσα στους στήμονες. Η ύφανση γινόταν από κάτω προς τα πάνω και το υφασμένο πανί τυλιγόταν στο "αντίον"

Αντικείμενα Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Ελλάδα


2015-04-17



Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

Εικόνα

Μήκος:1.30 m, Πλάτος:0.81 m, Ύψος:2.00 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11609/001-03178



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.