Δάσος Σκιρίτιδας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Δάσος Σκιρίτιδας (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος
Παπαγεωργίου, Απόστολος (EL)

Το Δάσος Σκιρίτιδας βρίσκεται στη νότια Αρκαδία. Έχει στα βόρεια το Μαίναλο, στα ανατολικά τον Πάρνωνα και νότια τη δίοδο ανάμεσα στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο. Η Βλαχοκερασιά, η Κερασιά, οι Καλτεζές και οι Κολλίνες είναι μερικά από τα χωριά που το περιτριγυρίζουν. Ο δρυμός έχει μια συγκινητική ιστορία, μιας και ακολούθησε τον ηρωισμό των ανθρώπων. Μέχρι την επανάσταση ήταν άθικτος, με αιωνόβιες δρύες και βαθύσκιωτες ρεματιές. Στα χρόνια όμως της επανάστασης ξέσπασε πάνω του το μένος του πολέμου. Μεγάλες πυρκαγιές έκαναν ζημιές στο αιώνιο δάσος, το οποίο με τη φροντίδα των ανθρώπων αποκαταστάθηκε. Οι κάτοικοι της Βλαχοκερασιάς, της Κερασιάς και των άλλων χωριών άρχισαν στις αρχές του 20ου αιώνα να αναδασώνουν την περιοχή. Κάτοικοι και σχολεία της περιοχής προσπαθούσαν να επαναφέρουν το μεγαλείο της δασικής περιοχής έως ότου ένας δασολόγος, ο Αναστάσιος Στεφάνου, ανέλαβε επιστημονικά και μεθοδικά την αναδάσωσή του. Με καστανιές και μαύρη πεύκη δημιουργήθηκε ένας πρότυπος δρυμός, ένα μνημείο συνεργασίας του ανθρώπου με τη φύση. Σήμερα απλώνεται σε 50.000 στρέμματα και ζωοδοτεί ένα πλούσιο οικοσύστημα. Στο Δάσος της Σκιρίτιδας έχει τις πηγές του ο ποταμός Ευρώτας που μετά από 82 χιλιόμετρα εκβάλει στη θάλασσα. Το πυκνό δάσος διατρέχεται από ένα μονοπάτι 14 χιλιομέτρων, φτιαγμένο για να αναδεικνύει την ομορφιά της φύσης. Εικόνες ιδιαίτερης ομορφιάς περιμένουν τον οδοιπόρο: ρεματιές και ξέφωτα, παλιοί νερόμυλοι, καταρράκτες και αμπολές, πλατάνια και πυκνά πεύκα. (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)


Τρίπολη Αρκαδίας


2011-11-09


φυσιολατρία


Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης

http://hdl.handle.net/11725/0001002612
http://services.tripoli.evolution-isa.gr/tripoli/item/2612



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.