Λιμποβίσι Αρκαδίας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Λιμποβίσι Αρκαδίας (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος
Παπαγεωργίου, Απόστολος (EL)

Το Λιμποβίσι Αρκαδίας είναι ένα χωριό στο Νομό Αρκαδίας πυργωμένο στα 1200 μέτρα ύψος, πάνω από τις χαράδρες του Μαινάλου. Διοικητικά υπάγεται στην Πιάνα, η οποία σήμερα αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Φαλάνθου. Απέχει 30 χιλιόμετρα από τηνΤρίπολη. Από το Λιμποβίσι καταγόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Είναι το χωριό των Κολοκοτρωναίων. Εδώ έζησαν και ετοίμασαν το μεγάλο χτύπημα 12 ολόκληρες γενιές αυτής της μεγάλης οικογένειας. Πρώτος έφτασε κυνηγημένος ο προπάτορας του Θεόδωρου, ο Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης. Υπήρξε μεγάλη και τρανή επικράτεια, ένα πραγματικό οχυρό. Η ύπαρξη του οικισμού μαρτυρείται ήδη από τηνΕνετοκρατία και μάλιστα με ευάριθμους κατοίκους, κοντά στους 500. Σήμερα έχει ανακατασκευαστεί το πατρογονικό του Κολοκοτρώνη με ευγενική δαπάνη του Αρκάδα Αγγελόπουλου. Λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας και του αγώνα των Ελλήνων το 1821. Ο χώρος γύρω έχει εξωραϊστεί, έχει αναστηλωθεί και η εκκλησία του Άη – Γιάννη, πνευματικό καταφύγιο του Κολοκοτρώνη και των εμπιστευμένων του. Η πλατεία του χωριού δροσίζεται από πηγές. Το πλάτωμά του αγναντεύει ανεμπόδιστα το Μαίναλο και το ιερό Αρκουδόρεμα, το καταφύγιο της Άρκτου των Αρκάδων. Σήμερα το Λιμποβίσι είναι ακατοίκητο αλλά στο χωριό υπάρχει ανακαινισμένο το σπίτι των Κολοκοτρωναίων το οποίο λειτουργεί ως μουσείο. Το αναστηλωμένο κτίριο είναι κτισμένο δίπλα στο παλιό πατρικό σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και είναι αντίγραφο παραδοσιακού Κολοκοτρωνέικου σπιτιού. Κατά την δεύτερη Τουρκοκρατία το Λιμποβίσι αναφέρεται ότι υπαγόταν διοικητικά στο Βιλαέτι της Καρύταινας. Μετά την επανάσταση οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και εγκαταστάθηκαν στηΚατσίμπαλη. Πολύ κοντά στο Λιμποβίσι, βρίσκεται το επίσης εγκαταλελειμμένο χωριό Αρκουδόρρεμα, εκεί όπου πριν από την έναρξη της επανάστασης του 1821, είχαν τα λημέρια τους οι Κολοκοτρωναίοι. (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)


Τεγέα Αρκαδίας


2011-11-09




Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης

http://hdl.handle.net/11725/0001002675
http://services.tripoli.evolution-isa.gr/tripoli/item/2675



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.