Ιερά Μονή Παναγίας της Ελεούσας

Ιερά Μονή Παναγίας της Ελεούσας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Ιερά Μονή Παναγίας της Ελεούσας (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος
Παπαγεωργίου, Απόστολος (EL)

Η Ιερά Μονή Παναγία της Ελεούσας είναι η μονή των βράχων στο κάστρο του Μπεζενίκου στην Αρκαδία. Το μεσαιωνικό κάστρο μοιάζει να προστατεύει το ναό, αφού μέχρι σήμερα είναι κραταιός ο φρουριακός του χαρακτήρας. Βρίσκεται σ’ ένα εξαιρετικά δυσπρόσιτο σημείο και αυτό δικαιολογεί το ρόλο του ως καταφύγιο των κατατρεγμένων ανά τους αιώνες και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Στη μονή είναι θαμμένος ο τοπικός ήρωας Αλέξης Νικολάου ή «Λεβιδιώτης», ο οποίος είχε καταφύγει εδώ με τους συγχωριανούς του στη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Ιμπραήμ Πασά, όπως μαθαίνουμε από τα απομνημονεύματα του Φωτάκου. Καταργήθηκε ως μονή από τον Καποδίστρια στα πλαίσια της γενικής κατάργησης των μικρών μονών. Το εξωκλήσι της Παναγίας της Ελεούσας λειτουργούσε έκτοτε και μέχρι το 1892 στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στην Ανάληψη. Η μονή πρέπει να είχε σχέσεις με τη θρυλούμενη σπουδαία μονή των Ταξιαρχών στο Λεβίδι, αφού ένα παλαιό μονοπάτι ξεκινούσε από το χωριό Μπεζενίκο και διαμέσου του φαραγγιού της Αράπισσας έφτανε ως το κατώφλι της μονής. Η Παναγία η Ελεούσα έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο και προστατεύεται από την Ελληνική Πολιτεία. (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)


Παλλάντιο Αρκαδίας


2014-07-09


αρχιτεκτονική


Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης

http://services.tripoli.evolution-isa.gr/tripoli/item/2707
http://hdl.handle.net/11725/0001002707



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.