Παναγία στο Αρκουδόρεμα

Παναγία στο Αρκουδόρεμα

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Παναγία στο Αρκουδόρεμα (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος
Παπαγεωργίου, Απόστολος (EL)

Η Παναγία στο Αρκουδόρεμα βρίσκεται στη χαράδρα του Μαινάλου και παρόλο που είναι μια μικρή εκκλησία αποτελεί έναν από τους πιο ιερούς χώρους της Αρκαδίας. Στο χώρο αυτό εικάζεται πως λατρευόταν αρχικά η μεγάλη θεότητα της Αρκαδίας, η Άρκτος. Κατόπιν η λατρεία της συγχωνεύθηκε με αυτήν της Αρτέμιδος και συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Στο σημείο αυτό λεγόταν πως υπήρχε ο τάφος της Καλλιστούς, της μητέρας του Αρκάδα. Σήμερα η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Η εντοιχισμένη επιγραφή στη δυτική πλευρά του ναού αποδεικνύει πως χτίστηκε το 1719. Στο εκκλησάκι αυτό ο Θ. Κολοκοτρώνης ήρθε να κλάψει το χαμό του πρωτότοκου γιου του. Η αγιογράφησή της έχει λαϊκότροπα στοιχεία και έχει γίνει από τον ιερέα Γεώργιο Κουλιδά και το γιο του Παναγιώτη. Ο στολισμός της περατώθηκε το 1751. Η υγρασία και ο χρόνος έχουν συμβάλει ώστε οι αγιογραφίες στο εσωτερικό του ναού να εμφανίζουν μυστηριακό χαρακτήρα. Ο ναός είναι μονόχωρος και κεραμοσκεπής. (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)


Παλλάντιο Αρκαδίας


2014-07-09


αρχιτεκτονική


Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης

http://hdl.handle.net/11725/0001002796
http://services.tripoli.evolution-isa.gr/tripoli/item/2796



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.