Παναγία στο Αρκουδόρεμα

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια ΔιανομήΠαναγία στο Αρκουδόρεμα (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος

Η Παναγία στο Αρκουδόρεμα είναι από τους πιο ιερούς χώρους της Αρκαδίας και είναι ένα μικρό εκκλησάκι. Βρίσκεται στη μεγάλη χαράδρα του Μαινάλου, κυκλωμένο από έλατα. Εδώ εικάζεται πως λατρευόταν αρχικά η μεγάλη θεότητα της Αρκαδίας, η Άρκτος. Κατόπιν η λατρεία της συγχωνεύθηκε με αυτήν της Αρτέμιδος και συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Εδώ λεγόταν πως υπήρχε ο τάφος της Καλλιστούς, της μητέρας του Αρκάδα. Τώρα η ιερή αυτή θέση είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Η εντοιχισμένη επιγραφή στη δυτική πλευρά του ναού μας πληροφορεί πως χτίστηκε το 1719. Υπήρξε προσφιλές εκκλησάκι του Θ. Κολοκοτρώνη που ήρθε εδώ να κλάψει το χαμό του πρωτότοκου γιου του. Η αγιογράφησή της έχει λαϊκότροπα στοιχεία και έχει γίνει από τον ιερέα Γεώργιο Κουλιδά και το γιο του Παναγιώτη. Ο στολισμός της περατώθηκε το 1751. Η υγρασία και ο χρόνος έχουν «δουλέψει» τις αγιογραφίες προσδίδοντας ακόμα πιο μυστηριακό χαρακτήρα στο εσωτερικό του ναού. Ο ναός είναι μονόχωρος και κεραμοσκεπής. Το Αρκουδόρεμα είναι ασφαλώς ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Αρκαδίας. Η οργιώδης φύση, η ηρεμία του τοπίου και η βαθαίωνη σχέση του με το ιερό το καθιστούν πύλη προς μια άλλη πραγματικότητα. (EL)

Δήμος Τρίπολης


αρχιτεκτονική


Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης

Παλλάντιο Αρκαδίας


2011-11-23


Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.