Σκηνή από την παιδική ηλικία του Χριστού (Ο «πνευματικός γάμος» της Αγίας Αικατερίνης)

Σκηνή από την παιδική ηλικία του Χριστού (Ο «πνευματικός γάμος» της Αγίας Αικατερίνης)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σκηνή από την παιδική ηλικία του Χριστού (Ο «πνευματικός γάμος» της Αγίας Αικατερίνης) (EL)

Προσαλέντης Παύλος (1857-1894) (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)
Σε ημικυκλικό πλαίσιο αρχιτεκτονήματος, όπως προδίδει ο κίονας που στηρίζει τοξοστοιχία στο βάθος αριστερά και ο τοίχος που βρίσκεται στα δεξιά, προβάλλεται η σκηνή. Εικονίζονται τέσσερις γυναικείες μορφές, η αγία Αικατερίνη καθισμένη στα δεξιά, δύο αγίες όρθιες στα αριστερά με τη μία να κρατά το βρέφος και την άλλη να φέρει τα σύμβολα του μαρτυρίου και τέλος η Παναγία καθισμένη σε χρυσό σύννεφο σε στάση Δέησης. Ένας άγγελος βρίσκεται πίσω από τη μορφή της Παναγίας. Η αγία Αικατερίνη κρατάει σταυρό περασμένο σε αλυσίδα και στα πόδια της βρίσκονται άνθη, σύμβολο της αγνότητας. Οι μορφές έχουν την δυτική ενδυμασία γεγονός που εξηγείται από την έμπνευση του ζωγράφου από τον ιταλικό μανιερισμό. Η σύνθεση είναι πυραμιδοειδής ενώ κυριαρχούν τα χρώματα του λευκού του χρυσού του μπλε του κόκκινου και του πράσινου. (EL)
Θρησκευτικό θέμα (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι

31.5 x 17 cm



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.