Στο φούρνο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Στο φούρνο (EL)

Γεραλής Απόστολος (1886-1983) (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)
Το έργο του με τίτλο «Στο φούρνο», όπως και το «Γυναίκα στην πόρτα» (Αρ. Καταλόγου 81), αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς του, καθώς εμπίπτουν στην θεματογραφία που τον ενδιαφέρει, δηλαδή τις σκηνές της καθημερινής ζωής και τα εσωτερικά σπιτιών. Εδώ ο Γεραλής αποτυπώνει ένα στιγμιαίο γεγονός. Μία γυναίκα έχει σκύψει μπροστά στον φούρνο και η φωτιά που καίει μέσα φωτίζει το τμήμα του προσώπου της που είναι ορατό στον θεατή. Δεύτερη πηγή φωτός είναι το παράθυρο που βρίσκεται στα αριστερά και φωτίζει την σκυμμένη πλάτη της. Η σύνθεση είναι ακαδημαϊκού χαρακτήρα και αποπνέει ένα αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας. Τέλος, πρέπει να τονιστεί και η σύλληψη του στιγμιαίου που δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Γεραλής αντιμετωπίζει την σκηνή φωτογραφικά. (EL)
Γυναίκα που μαγειρεύει στο φούρνο του σπιτιού (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι

98 x 73 cm



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.