δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική ΧρήσηΤαμπάκικα με τον Όλυμπο (EL)

Γιολδάσης Δημήτρης (1897-1993) (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)
Μία συνοικία (EL)
Θέμα του πίνακα, τα ταμπάκικα, οι χώροι κατεργασίας των δερμάτων, στις υπώρειες του Ολύμπου που απεικονίζεται χιονισμένος στο βάθος. Για άλλη μια φορά η ανάπτυξη του έργου από επάνω προς τα κάτω, ευνοεί την πλήρη ανάπτυξη του θέματος σε οριζόντια διάταξη και δίνει την ευκαιρία στον ζωγράφο να αποδώσει με παχύρρευστες νευρικές πινελιές όλη των γραφικότητα των αγροτικών σπιτιών της μικρής συνοικίας. Ο Διονύσιος Κόκκινος απέδωσε με επιτυχία την πεμπτουσία έργων όπως «Τα ταμπάκικα στον Όλυμπο» σε κριτική του για τον ζωγράφο το 1933: «... κατόρθωσε να δώσει τον χαρακτήρα της θεσσαλικής γης, το φως της, την απλότητα της ζωής της, τη λιτότητα του διακοσμητικού της στοιχείου, ένα ειλικρινές στυλιζάρισμα». (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι21 x 27 cm

Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.