δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική ΧρήσηΘέρος (EL)

Γιολδάσης Δημήτρης (1897-1993) (EL)

Εργασίες του θέρους (EL)
Λάδι σε χάρντμπορντ (EL)
Ο θερισμός αποτελεί ένα από τα θέματα που ο ζωγράφος επεξεργάστηκε αρκετές φορές σε πίνακές του καθώς του παρείχε την ευκαιρία τόσο συνθετικά όσο και χρωματικά να αποδώσει την απεραντοσύνη και τη μεγαλοπρέπεια του εύφορου θεσσαλικού κάμπου. Στο συγκεκριμένο έργο η σιγμοειδής διάταξη των γυναικών που θερίζουν με ένταση και υπομονή τα στάχυα, χωρίζει την επιφάνεια του πίνακα σε δύο ισοσκελή τμήματα. Το πρώτο αποτελείται από τα ήδη έτοιμα δεμάτια, τα οποία αποδίδονται εντελώς αφαιρετικά ως απλή χρωματική ένδειξη και το δεύτερο περιλαμβάνει τα βουνά και τον ουρανό με τη χαρακτηριστική γκριζογάλανη απόχρωση. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Φώτος Βογιατζής σε μελέτη του για τον ζωγράφο το 1976: «Είναι να χαίρεται κανείς τους μικροσκοπικούς αυτούς πίνακες που κλείνουν μέσα τους την απεραντοσύνη του κάμπου και μεγεθύνονται εξ αιτίας και της σοφής προοπτικής, που ο ζωγράφος ξέρει να χειρίζεται απόλυτα». (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι22,5 x 31 cm

Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.