δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική ΧρήσηΤο νυφικό φόρεμα (EL)

Γιολδάσης Δημήτρης (1897-1993) (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)
Κοπέλες που κεντούν (EL)
Το Νυφικό φόρεμα είναι πιο πρώιμος πίνακας του ζωγράφου στη Συλλογή Κατσίγρα και συνιστά μία σημαντική λαογραφική μαρτυρία σχετική με τα τοπικά έθιμα της θεσσαλικής υπαίθρου, σε μία εποχή όπου η λαίλαπα της εκβιομηχάνισης δεν είχε προλάβει να αλλοιώσει τον αυθεντικό χαρακτήρα της αγροτικής ζωής. Σε σκουρόχρωμο φόντο προβάλλονται οι μορφές τριών νεαρών γυναικών που καταλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια του πίνακα. Πρόκειται ουσιαστικά για την ανιψιά του καλλιτέχνη σε τρεις διαφορετικές στάσεις. Καμιά τους δεν αντικρίζει τον θεατή καθώς είναι ολότελα απορροφημένες από την εργασία τους, το κέντημα του νυφικού φορέματος που βρίσκεται απλωμένο μπροστά τους, αριστοτεχνικά δοσμένο από τον ζωγράφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πίνακας αυτός αποτελεί παραλλαγή έργου του Γουναρόπουλου με το ίδιο θέμα, επίσης στη Συλλογή Κατσίγρα. Βασικά τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά του έργου, όπως η εναλλαγή ψυχρών και θερμών τόνων αλλά και η ιδιαίτερα μελετημένη, συμμετρική σύνθεση θα αποτελέσουν πάγια χαρακτηριστικά του έργου του Γιολδάση σε όλη τη μετέπειτα πλούσια καλλιτεχνική πορεία του. (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι89x118 cm


1928


Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.