Χιόνια στο Μέγδοβα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χιόνια στο Μέγδοβα (EL)

Γιολδάσης Δημήτρης (1897-1993) (EL)

Λάδι σε χαρτόνι (EL)
Ένα από τα θέματα που ο ζωγράφος επεξεργάστηκε με πραγματική εμμονή σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του είναι αυτό του χιονισμένου τοπίου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, απεικονίζεται μία άποψη της χιονισμένης θεσσαλικής πεδιάδας και των βουνών στο βάθος. Την απόλυτα επίπεδη σύνθεση διασπούν η επιβλητική μορφή ενός γέρικου απογυμνωμένου πλατάνου και η μορφή ενός αγρότη με το ζώο του που προχωρούν διστακτικά μέσα στην απεραντοσύνη του λευκού σκηνικού. Ταιριάζει εδώ απόλυτα αυτό που γράφει ο Φώτος Βογιατζής σε μελέτη του για τον ζωγράφο το 1976: «Η χειμωνιάτικη ώρα του ζωγράφου είναι σοβαρή και ακύμαντη. Το παίξιμο των παιδιών στο χιόνι, ο χιονοπόλεμος, ο χιονάνθρωπος είναι άγνωστα στο έργο του. Ίσως γιατί δεν εντάσσονται μέσα στο δικό του γενικότερο αίσθημα αρμονίας και ισορροπίας». (EL)
Χιονισμένο τοπίο με δέντρο (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι

21 x 27 cm

Τοπιογραφία (EL)


Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.