Ρήγας Φεραίος (πρωτότυπο)

Ρήγας Φεραίος (πρωτότυπο)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Ρήγας Φεραίος (πρωτότυπο)

Κόσσος, Ιωάννης
Κόσσος, Ιωάννης (EL)

Η μορφή του Ρήγα απασχόλησε τον καλλιτέχνη από την αρχή της σταδιοδρομίας του. Σε αυτό το μικρών διαστάσεων άγαλμα, ο Ρήγας απεικονίζεται όχι στον τύπο του αγωνιστή αλλά σε εκείνον του ποιητή-διανοούμενου. Το άγαλμα δημιουργήθηκε παραγγελία και δαπάνη του Γεωργίου Αβέρωφ του εξ Ηπείρου, για γαμήλιο δώρο του στο βασιλιά Γεώργιο τον Α΄, στους γάμους του με την μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας Όλγα, εκτέθηκε στην έκθεση των Ολυμπίων του 1870, μαζί με την προτομή του Γεωργίου του Α΄, και βραβεύτηκε. Το άγαλμα ήταν περιουσία της Βασιλικής Οικογένειας. Την δεκαετία του 1930, ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» είχε οργανώσει εκδήλωση για τον Ρήγα Φεραίο. Στην εκδήλωση αυτή παρίστατο και ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Β΄. Η εκδήλωση συγκίνησε τόσο πολύ τον Γεώργιο τον Β΄, ώστε, την επόμενη μέρα, να δωρίσει στον «Παρνασσό» το άγαλμα. Εκτός του Φ.Σ.Π. το άγαλμα έχει εκτεθεί στη Βουλή των Ελλήνων, το 1998 (έκθεση προς τιμή των Ρήγα Φεραίου και Διονυσίου Σολωμού), στο Εθνικό Μουσείο του Μονάχου, το 1999 (έκθεση: «Η νέα Ελλάδα-Έλληνες και Βαυαροί επί Λουδοβίκου Α΄) και στην Εθνική Πινακοθήκη, το 2000 (έκθεση: «Αθήνα-Μόναχο, Τέχνη και Πολιτισμός στη νέα Ελλάδα»).

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός (EL)

Image
Γλυπτό
Ολόσωμο
Μάρμαρο

Ελλάδα


1867


Τέχνη



Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός (EL)

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

http://hdl.handle.net/11725/0005000469
http://services.lsparnas.evolution-isa.gr/lsparnas/item/469



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.