Η παλιά Νάουσα, πρόγραμμα Π.Ε. σχ. έτους 2005-2006

Η παλιά Νάουσα, πρόγραμμα Π.Ε. σχ. έτους 2005-2006

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας   

Αποθετήριο :
Μέδουσα   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY 4.0

Αναφορά Δημιουργού
CC_BY



Η παλιά Νάουσα, πρόγραμμα Π.Ε. σχ. έτους 2005-2006 (EL)

ο Γυμνάσιο Νάουσας . Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης -- Συγγραφέας (EL)

89 σ. (EL)
Σκοπός της εργασίας της περιβαλλοντικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου Νάουσας με τίτλο «Η παλιά Νάουσα» αποτελεί η γνωριμία με το "παρελθόν" της πόλης. Ειδικότερα εξετάζονται η πολεοδομική και αρχιτεκτονική δομή της πόλης, τα ήθη και έθιμα, οι παραδόσεις, η ενδυμασία, η οικονομική και βιομηχανική της ανάπτυξη την περίοδο 1950-1960. Δίνονται πληροφορίες για τις ρίζες του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες». Περιγράφεται η φορεσιά του Γενίτσαρου, η αναβίωση του εθίμου στις μέρες της Αποκριάς και οι χοροί του δρώμενου. Αναφέρονται επίσης έθιμα σχετικά με το γάμο και έθιμα των Χριστουγέννων. Περιγράφονται η ναουσαίικη αντρική παραδοσιακή φορεσιά καθώς και η γυναικεία με τα μέρη και τα κομμάτια που τις αποτελούν. Επιπλέον προβάλλονται παραδοσιακά κτήρια της Νάουσας, πάρκα-χώροι αναψυχής και οι παλιές γέφυρες στις παραποτάμιες γειτονιές της πόλης. Περιγράφεται η αρχιτεκτονική των παραδοσιακών σπιτιών και δίνονται πληροφορίες για τα εργοστάσια και τις υδροκίνητες εγκαταστάσεις που ανέδειξαν την πόλη σε βιομηχανικό κέντρο. Επιχειρείται να παρουσιαστούν τα γεωργικά προϊόντα που αποτέλεσαν πηγή εισόδων για την περιοχή. Ακόμη έγινε συλλογή παιδικών παραδοσιακών παιχνιδιών και των οδηγιών παιξίματος τους. Παρουσιάζονται συνταγές παραδοσιακών ναουσαίικων εδεσμάτων. Γίνεται αναφορά στα παλιά επαγγέλματα και στις τοπικές εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στην περιοχή και εξακολουθούν να εκδίδονται έως τις μέρες μας. Ακόμη αναφέρονται τα ονόματα αυτών που διετέλεσαν δήμαρχοι της πόλης της Νάουσας από το 1858 έως το 1967. Μέσω φωτογραφιών στο αντίστοιχο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι δραστηριότητες και οι επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. (EL)

Σπορέλας, Κώστας Στ. -- Επιμελητής έκδοσης (EL)
Κύρου, Νίκος -- Επιμελητής έκδοσης (EL)



2006


Ενδυμασίες -- Ελλάς -- Νάουσα (EL)
Νάουσα -- Ιστορία (EL)
Σχολικές εργασίες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (EL)
Εργοστάσια -- Ελλάς - Νάουσα (EL)
Βιομηχανική κληρονομιά -- Ελλάς -- Νάουσα (EL)
Νάουσα -- Κοινωνική ζωή και έθιμα (EL)


Νάουσα: 3ο Γυμνάσιο Νάουσας. Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,2006 (EL)

Εικόνα

Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.