δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε το ψηφιακό αρχείο του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε το ψηφιακό αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης : CC BY-NC 4.0
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
Πήλινη προτομή γυναικείας μορφής
(EL)
Terracotta bust of a female figure
(EN)
Πήλινη προτομή γυναικείας μορφής. Συγκολλημένη από πολλά τμήματα και συμπληρωμένη στο μεγαλύτερο τμήμα της κόμμωσης και σε μικρά τμήματα του προσώπου, του λαιμού και του στέρνου. Υπάρχουν κάποια ραγίσματα και αποκρούσεις. Εσωτερικώς είναι κοίλη, κατασκευασμένη σε μήτρα με δύο ξεχωριστά τμήματα συναρμοσμένα μεταξύ τους. Πηλός ερυθρός. Αποδίδεται γυναικεία μορφή έως το μέσο του στέρνου, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο του φυσικού, αυστηρώς κατ' ενώπιον και κατά τα τρία τέταρτα του βάθους της. Η κόμη είναι χωρισμένη στο μέσον της κεφαλής, και αποδίδεται με κυματοειδείς βοστρύχους, οι οποίοι κατευθύνονται προς τα πίσω εκατέρωθεν του προσώπου, καλύπτοντας κατά το ήμισυ τα αυτιά. Στο κέντρο, πάνω από το μέτωπο, σχηματίζει μικρό έξαρμα. Απεικονίζει την Δήμητρα ή πιθανότερα την κόρη της Περσεφόνη, καθώς η μορφή φαίνεται αρκετά νέα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου, που είναι μάλλον αυστηρά, το στρογγυλεμένο προεξέχον σαγόνι, το μικρό στόμα, τα κάπως μικρά μάτια με τα καλοσχηματισμένα βλέφαρα και τα τοξωτά φρύδια και τα κυματιστά μαλλιά φαίνεται να τοποθετούν την προτομή προς τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ.
(EL)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.