δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε το ψηφιακό αρχείο του τεκμηρίου*
Έργο της σειράς Αχελώος που συνιστά φωτογραφική καταγραφή της κατασκευής του φράγματος των Κρεμαστών Αιτωλοακαρνανίας (1962-65) από τον Κώστα Μπαλάφα και υλοποιήθηκε παράλληλα με την κινηματογράφηση μέρους των εργασιών. Η σειρά περιλαμβάνει ιστορικά ντοκουμέντα από την κατασκευή ενός γαιοφράγματος κολοσσιαίας κλίμακας για την Ελλάδα του '60, ενώ συγχρόνως αποτυπώνει τις συνέπειες της ανθρώπινης επέμβασης στον περιβαλλοντικό, κοινωνικό και πολιτισμικό ιστό της περιοχής. Ο Αχελώος έχει φωτογραφηθεί με έγχρωμα υλικά, δεδομένο που τον διαφοροποιεί από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τις οποίες έγινε γνωστός ο καλλιτέχνης. Παρ’ όλα αυτά, εντάσσεται θεματογραφικά στο ευρύτερο έργο του ως μία ακόμα κοινωνικά ευαίσθητη καταγραφή των συνθηκών στην ελληνική ύπαιθρο τη μεταπολεμική περίοδο.
Η φωτογραφία αποτυπώνει ένα στιγμιότυπο της διαδικασίας κατασκευής του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη βάση του φράγματος. Η εκτεταμένη εποπτεία του χώρου του εργοταξίου επιτρέπει στον θεατή να διακρίνει τον μεταλλικό οπλισμό του κτιρίου σε λεπτομερή ανάπτυξη. Η πυκνή κάθετη και οριζόντια διάταξη του σκελετού σε συνδυασμό με τον πρόσθετο εξοπλισμό και τις μορφές των εργατών που βρίσκονται στο πλαίσιό του, καθιστούν την εικόνα οπτικά ζωηρή. Η λεπτομερής πληροφορία γι’ αυτό το στάδιο σε συνδυασμό με την ευρεία θέαση της επέμβασης που συντελείται στα σπλάχνα του τοπίου αναδεικνύει αφενός το μέγεθος της ανθρώπινης προσπάθειας, αφετέρου το μεγαλεπήβολο του αναπτυξιακού εγχειρήματος.
(EL)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.