Achaïe II 163: Επιτύμβιο του μονομάχου Τρυφερού

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
In Copyright (InC)

Σε καθεστώς Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Περιορισμένη Χρήση
κοινοποιήστε το τεκμήριοAchaïe II 163: Επιτύμβιο του μονομάχου Τρυφερού (EL)
Achaïe II 163: Epitaph of the gladiator Trypheros (EN)

μάρμαρο, λευκό (EL)
Στήλη από λευκό μάρμαρο, με αέτωματική επίστεψη· στο κέντρο του τυμπάνου ανάγλυφο κυκλικό ασπίδιο ή φιάλη. Στο κοίλο πεδίο απεικονίζεται σε ανάγλυφο βαριά και δυσκίνητη μορφή μονομάχου στραμμένου προς τα δεξιά· φέρει κράνος, το οποίο καλύπτει όλο το κεφάλι και τους ώμους, είναι δε διάτρητο (δεκαπέντε οπές) στην περιοχή του προσώπου· θώρακας· δερμάτινες προστατευτικές ταινίες καλύπτουν το αριστερό χέρι έως τον ώμο· στο ίδιο χέρι κρατά εγχειρίδιο· ζώνη αποτελούμενη από κρίκους· μεγάλη ορθογώνια ασπίδα από δέρμα, περασμένη με δερμάτινο τελαμώνα από τον λαιμό. Η δεξιά κνήμη προστατεύεται από μία περικνημίδα με επιγονατίδα. Η αριστερή είναι γυμνή και φέρει μόνο δερμάτινες προστατευτικές ταινίες στο γόνατο και στον αστράγαλο. Στα δεξιά του μονομάχου ο γιός του, ένας φτερωτός Έρωτας, κρατά στο αριστερό του χέρι ένα μεγάλο κλαδί φοίνικα (σπάδικα), ενώ στο δεξί κρατά στεφάνι. Στα αριστερά του μονομάχου έντεκα στεφάνια νίκης διατεταγμένα σε δύο στήλες. (EL)
Διαστάσεις: 0,528x0,304-0,306x0,027. (EL)
Η επιγραφή χαραγμένη κάτω από την παράσταση σε ταινία με λειασμένη επιφάνεια. Σημεία στίξης σε μορφή κόμματος. Σύμβολο για τη συντομογράφηση (οριζόντια γραμμή) πάνω από το ΠΡ, ΠΥ, ΙΑ (στ. 1). Ύψος γραμμάτων: 0,015-0,018· Ο και μηνοειδές Σ μικρότερου μεγέθους (0,013). (EL)
Διάστιχο: 0,005-0,012. (EL)

Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας/ ΕΙΕ (EL)

στήλη (EL)

μάρμαρο, λευκό (EL)
Επιγραφική (EL)
Επιγραφές (EL)
Επιτύμβια επιγραφή (EL)
επιτύμβια (EL)
στήλη (EL)
Funerary Inscription (EN)


Publisher: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος
Author: A. D. Rizakis.
Title: "Achaïe II. La cité de Patras : épigraphie et histoire"
Date: 1998
Place: Athènes

Πάτρα (EL)

2ος - 3ος μ.Χ. αι.

Εικόνα

Ελληνική γλώσσα

Όπως για όλα τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, για την αναπαραγωγή των απεικονίσεων των ενεπίγραφων μνημείων απαιτείται άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα επιστημονικά δεδομένα των συλλογών αποτελούν καρπό της ερευνητικής εργασίας των ερευνητών και συνεργατών του Ινστιτούτου, κατά συνέπεια τα πνευματικά τους δικαιώματα ανήκουν στο Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, υπό τον όρο ότι γίνεται αναφορά στην προέλευσή τους. (EL)
As for all monuments of cultural heritage, permission from the Greek Ministry of Culture is required for the reproduction of photographs of the inscriptions. The scientific data of the collection is the product of research work undertaken by researchers and collaborators of the Institute, therefore copyright for all data in the collection belongs to the Institute for Greek and Roman Antiquity of the National Hellenic Research Foundation. These data may be used freely, provided that there is explicit reference to their provenance. (EN)

http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.