Achaïe II 166: Επιτύμβιο του μονομάχου Πασινίκου

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
In Copyright (InC)

Σε καθεστώς Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Περιορισμένη ΧρήσηAchaïe II 166: Επιτύμβιο του μονομάχου Πασινίκου (EL)
Achaïe II 166: Epitaph of the gladiator Pasinikos (EN)

Διάστιχο: 0,01. (EL)
Η επιγραφή χαραγμένη πάνω από την παράσταση, στο ανώτερο τμήμα της πλάκας. Αμελής χάραξη. Γραφή επισεσυρμένη· χαρακτηριστικό είναι το σχήμα των Α, Δ, Κ και Μ, Σ και Ω. Ύψος γραμμάτων: 0,01. (EL)
Στήλη από λευκόφαιο ασβεστόλιθο, αποκεκρουμένη ελαφρά στην κάτω δεξιά γωνία. Στο τετράγωνο, ελαφρά κοίλο πεδίο, το οποίο περιβάλλεται από μία ταινία, πιο πλατιά πάνω και δεξιά, ανάγλυφη παράσταση ενός μονομάχου. Πρόκειται για έναν ρητιάριο στραμμένο προς τα δεξιά· είναι γυμνός στα πόδια και στο κεφάλι, φορεί μόνο σκελέα (subligaculum) και περίζωμα (balteus). O αριστερός ώμος προστατεύεται από ένα galerus, το οποίο προστατεύει ταυτοχρονα και το λαιμό. Στο αριστερό χέρι κρατά ένα βραχύ εγχειρίδιο (sica), στο δεξί χέρι τρίαινα με κοντά δόντια. Οι αστράγαλοι και το κατώτερο μέρος των ποδιών είναι τυλιγμένα με δερμάτινους προστατευτικούς ιμάντες. Αριστερά του μονομάχου ένας κλάδος φοίνικα (σπάδιξ) ψηλός ως τον ώμο του. (EL)
Διαστάσεις: 0,34x0,30x0,045. (EL)
ασβεστόλιθος, λευκόφαιος (EL)

Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας/ ΕΙΕ (EL)


Πάτρα (EL)

2ος - 3ος μ.Χ. αι.


Επιγραφική (EL)
Επιγραφές (EL)
ασβεστόλιθος, λευκόφαιος (EL)
Επιτύμβια επιγραφή (EL)
επιτύμβια (EL)
στήλη (EL)
Funerary Inscription (EN)


Publisher: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος
Author: A. D. Rizakis.
Title: "Achaïe II. La cité de Patras : épigraphie et histoire"
Date: 1998
Place: Athènes

Εικόνα

Ελληνική γλώσσα

Όπως για όλα τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, για την αναπαραγωγή των απεικονίσεων των ενεπίγραφων μνημείων απαιτείται άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα επιστημονικά δεδομένα των συλλογών αποτελούν καρπό της ερευνητικής εργασίας των ερευνητών και συνεργατών του Ινστιτούτου, κατά συνέπεια τα πνευματικά τους δικαιώματα ανήκουν στο Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, υπό τον όρο ότι γίνεται αναφορά στην προέλευσή τους. (EL)
As for all monuments of cultural heritage, permission from the Greek Ministry of Culture is required for the reproduction of photographs of the inscriptions. The scientific data of the collection is the product of research work undertaken by researchers and collaborators of the Institute, therefore copyright for all data in the collection belongs to the Institute for Greek and Roman Antiquity of the National Hellenic Research Foundation. These data may be used freely, provided that there is explicit reference to their provenance. (EN)

http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.