Το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναδεικνύει την ιστορία, το παρόν και τις μελλοντικές φωνές του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου, τόσο μέσα από τις δυο κύριες διοργανώσεις του -το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο- όσο και μέσα από την ετήσια δραστηριότητά του. Σε όλη τη διάρκεια του έτους παρουσιάζει κινηματογραφικά αφιερώματα, στις δυο αίθουσές του στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας) και σε πόλεις της Ελλάδας στο πλαίσιο των Περιφερειακών Εκδηλώσεων. Από το 2011, δυναμική παρουσία έχει αναπτύξει το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο συγχωνεύθηκε με το Φεστιβάλ στις 23 Δεκεμβρίου 2010. Τον Νοέμβριο του 2012 εγκαινιάστηκε η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιεί προβολές σε εβδομαδιαία βάση, ενώ τον Μάρτιο του 2013 εγκαινιάστηκε, επίσης στον χώρο του μουσείου, η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη που αριθμεί ήδη 15.000 τίτλους κινηματογραφικών βιβλίων και περιοδικών. Επιπλέον το φεστιβάλ πραγματοποιεί μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους.


αποθετήριο | 704 τεκμήρια

Η κινηματογραφική βιβλιοθήκη του ΦΚΘ αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τους λάτρεις της ιστορίας και της εξέλιξης του σινεμά. Τα βιβλία αφορούν τις ακόλουθες θεματικές κατηγορίες: Θεωρία και αισθητική, μονογραφίες σκηνοθετών, βιογραφίες ηθοποιών, εθνικές κινηματογραφίες, ιστορία του κινηματογράφου, λεξικά και ετήσιοι οδηγοί, κινηματογραφικά είδη (φιλμ νουάρ, γουέστερν, κλπ.), σενάρια, κινηματογραφική τεχνική. Οι εκδόσεις του ΦΚΘ συγκεντρώνουν πρωτότυπα και ανέκδοτα κείμενα, ιστορικές συνεντεύξεις των δημιουργών, αναλυτική φιλμογραφία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η συλλογή περιοδικών του ΦΚΘ περιλαμβάνει μεταπολεμικά ελληνικά κινηματογραφικά περιοδικά που δεν εκδίδονται πλέον, από τη βιβλιοθήκη του «STUDIO-Παράλληλο κύκλωμα». Τα περιοδικά, τα οποία περιλαμβάνουν σπάνια κείμενα, άρθρα και φωτογραφίες, έχουν μεγάλη ιστορική αξία, καθώς συγκεντρώνουν την κριτική σκέψη μιας ολόκληρης εποχής. Σεργκέι Αϊζενστάιν, Ακίρα Κουροσάουα, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Λουίς Μπουνιουέλ, Όρσον Γουέλς, Φεντερίκο Φελίνι, Πιερ Πάολο Παζολίνι, Ζαν Λικ Γκοντάρ, Φρανσουά Τριφό, Μάρτιν Σκορσέζε, Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και τόσοι άλλοι κορυφαίοι δημιουργοί όλων των εποχών... Ανακαλύψτε ορισμένα από τα πιο αγαπημένα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, το αρχείο του οποίου απαρτίζεται από φιλμ μοναδικής πολιτιστικής αξίας. Η συλλογή HELLAFI με τις γιγαντοαφίσες που κοσμούσαν τις προσόψεις των κινηματογράφων στην Ελλάδα, θεωρείται μοναδική στον κόσμο. Περιλαμβάνει πρωτότυπες ζωγραφιστές γιγαντοαφίσες/ντεκόρ των περισσότερων ζωγράφων που ασχολήθηκαν με την τέχνη αυτή και διαφόρων εποχών, μακέτες που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση γιγαντοαφισών των κινηματογράφων, λιθόγραφες αφίσες της δεκαετίας του 1950 διαφόρων ζωγράφων, μακέτες που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτύπωση λιθογράφων αφισών και προσχέδια με μολύβι, έργα με ακουαρέλα, μελάνι και κραγιόνι που ζωγραφίστηκαν την περίοδο 1950 έως 1975.

Δείτε όλα τα τεκμήρια της συλλογής μέσα απο το SearchCulture.gr

Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο επιλέγοντας ΕΚΤ τύπο τεκμηρίου:
Κείμενο (375), Εκτύπωση (329), Δισδιάστατα γραφικά (329), Έντυπο υλικό (329), Αφίσα (280), Περιοδικό (227), Περιοδική έκδοση (227), Βιβλίο (148), Κινηματογραφικό έργο (10), Πολιτιστική παραγωγή (10)
Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο επιλέγοντας επιμέρους συλλογή:
Εικόνα (704), Αρχείο (424), Αφίσα (270), Περιοδικό (227), Βιβλίο (148), Κατάλογος (49), Ταινία (10)