Ασπιδόμορφο πλακίδιο [Π 9149]

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα ΈργαΑσπιδόμορφο πλακίδιο [Π 9149]

Πήλινο ασπιδόμορφο πλακίδιο. Στο κέντρο του πλακιδίου υπάρχει έγκοιλο με έκτυπη προτομή γυναικείας μορφής σε μετωπική απόδοση που ταυτίζεται με τη Θεά Ίσιδα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της είναι δυσδιάκριτα εξαιτίας της φθαρμένης μήτρας από την οποία κατασκευάστηκε. Επάνω από τη μορφή διακρίνονται δύο οπές ανάρτησης. Το τύμπανο διακοσμείται από έξι ανάγλυφα τριγωνικά φύλλα με νεύρωση στο κέντρο ή σχηματοποιημένα πέταλα άνθους τοποθετημένα σε ακτινωτή διάταξη. Το πλακίδιο περιτρέχεται από επίπεδη ταινία. Ως αναθηματικό, διακοσμητικό ή τελετουργικό αντικείμενο αποτελεί την πιο σχηματοποιημένη και αφαιρετική εξέλιξη των πήλινων καλύκων της ελληνιστικής περιόδου. Χρονολογείται στο α’ μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. Βιβλιογραφική αναφορά: Β. Νινιού-Κινδελή, Στοιχεία από το δυτικό νεκροταφείο της Απτέρας: η περίπτωση ενός ταφικού συνόλου, Κρητική Εστία περίοδος Δ’ τόμος 12 (2007-2008), 53-98.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων


ΠηλόςΑρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Διάμετρος= 28 εκ.
Πάχος= 2,6 εκ.

Χανιά
Άπτερα (Χανιά)

1ος αι. π.Χ.
1ος αι. μ.Χ.

2014-05-08


Εικόνα

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.