Πήλινο, γυναικείο ειδώλιο [Π 8894]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠήλινο, γυναικείο ειδώλιο [Π 8894]

Πήλινο, γυναικείο ειδώλιο, κατασκευασμένο από μήτρα. Απεικονίζεται όρθια, γυναικεία μορφή επάνω σε βαθμιδωτή βάση, κρατώντας με το δεξί σηκωμένο χέρι υδρία τοποθετημένη στο κεφάλι της, ενώ το αριστερό χέρι ακουμπά στο μηρό της. Φέρει ποδήρη χιτώνα με πυκνές, κάθετες, πτυχώσεις και κοντό, πτυχωτό, ιμάτιο που καλύπτει τον κορμό, μεγάλο μέρος των ποδιών και των άνω άκρων. Στη σχεδόν επίπεδη, πίσω πλευρά διακρίνεται ορθογώνιο, επίμηκες άνοιγμα στην πλάτη για τον εξαερισμό του ειδωλίου κατά την όπτηση. Το ειδώλιο βρέθηκε σε αποθέτη υπαίθριου ιερού των κλασικών χρόνων, πιθανόν της θεάς Δήμητρας και Κόρης, στον Κάστελο Βρυσών και χρονολογείται από το τέλος του 5ου αι. π. Χ. έως το Α΄ μισό του 4ου αι. π. Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)


ΠηλόςΑρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Ύψος: 25εκ.

Χανιά (EL)
Κυδωνία (Χανιά) (EL)
Κάστελος (Βρύσες) (EL)

Τέλη 5ου αι. π.Χ. (EL)
4ος αι. π.Χ. (Α μισό) (EL)

2014-05-19 (EL)


Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.