Μαρμάρινη κεφαλή Διονύσου [Λ 34]

Μαρμάρινη κεφαλή Διονύσου [Λ 34]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Μαρμάρινη κεφαλή Διονύσου [Λ 34]

Μαρμάρινη κεφαλή Διονύσου, μικρού μεγέθους. Απεικονίζεται κατενώπιον νεαρός Διόνυσος, με ελαφρά κλίση προς τα αριστερά, με ωοειδές πρόσωπο, εύσαρκες παρειές, ενισχυμένο σαγόνι, στενό μέτωπο, μεγάλους, εκφραστικούς, αμυγδαλόσχημους οφθαλμούς, έντονα αποδιδόμενα υπερόφρυα τόξα και μικρά χείλη, από τα οποία διατηρούνται μόνο οι κοιλότητες των απολήξεων τους. Πλατειά ταινία, ορισμένη με σαφήνεια, περιδένει την κεφαλή από το μέτωπο μέχρι τον κόρυμβο, στο οπίσθιο τμήμα της κεφαλής. Η κόμμωση αποδίδεται με κυματοειδείς, μακριούς, βοστρύχους που χωρίζονται στη μέση και δένονται στο οπίσθιο τμήμα σε χαμηλό κόρυμβο. Την κεφαλή επιστέφει λιτό στεφάνι, από άνθη, φύλλα και καρπούς κισσού, αραιά τοποθετημένους. Το εύρημα αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αξό Μυλοποτάμου Ρεθύμνης και θεωρείται δημιουργία της Ρωμαϊκής εποχής που αντιγράφει πρότυπα του 4ου και 3ου αι. π.Χ..

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)


Μάρμαρο

Ύψος = 9,6 εκ.

Ρωμαϊκή εποχή
Ρωμαϊκή εποχή (EL)

2014-06-12
2014-06-12 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/l_34_3d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.