δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΛύχνος [Π 9133]

Πήλινος λύχνος, κατασκευασμένος σε μήτρα. Έχει επίπεδη βάση, κωνικό σώμα, γωνιώδη μυκτήρα που συνδέεται με το δίσκο μέσω δύο ελίκων, μία έκκεντρα τοποθετημένη οπή πλήρωσης στο δίσκο και μία κάθετη, ελλειπτικής διατομής λαβή, που φέρει αυλάκωση κατά μήκος. Ανάγλυφοι δακτύλιοι περιτρέχουν τη βάση και το δίσκο, ενώ το έγκοιλο τμήμα του δίσκου κοσμείται από δύο αντωπά τοποθετημένα κέρατα αφθονίας, που περιέχουν σχηματοποιημένα σταφύλια και απολήγουν σε κεφαλές αιγάγρων. Κάθε κέρας περιδένεται με λεπτή ταινία χιαστί. Τα κέρατα της αφθονίας είναι προσφιλές σύμβολο στην εικονογραφική παράδοση θεοτήτων, όπως η Ίσις και η Τύχη. Το έκθεμα προέρχεται από το δυτικό νεκροταφείο της Απτέρας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Αγγείο (EL)
Ταφικό αγγείο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Ύψος = 4,3 εκ.
Μήκος = 11,5 εκ.
Διάμετρος = 6,1 εκ.

Άπτερα (Χανιά) (EL)

Αρχές 1ου αι. μ.Χ. (EL)
Ρωμαϊκοί χρόνοι (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.