Μιαν φοράν ο Διενής ήταν στα Βρέτσια(1) τζ’ είδεν την Ρήαινα ποτζείθε (2) του ποταμού Ξερού στη μερκάν της Σαλαμιούς (3)

Μιαν φοράν ο Διενής ήταν στα Βρέτσια(1) τζ’ είδεν την Ρήαινα ποτζείθε (2) του ποταμού Ξερού στη μερκάν της Σαλαμιούς (3)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε το ψηφιακό αρχείο του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το ψηφιακό αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Μιαν φοράν ο Διενής ήταν στα Βρέτσια(1) τζ’ είδεν την Ρήαινα ποτζείθε (2) του ποταμού Ξερού στη μερκάν της Σαλαμιούς (3) (EL)

Ο Διενής τζ' η πέτρα των Λαουδκιών (Γαλαταριά) (EL)

Φιλίππου, Λοΐζος

Μιαν φοράν ο Διενής ήταν στα Βρέτσια(1) τζ’ είδεν την Ρήαινα ποτζείθε (2) του ποταμού Ξερού στη μερκάν της Σαλαμιούς (3). Ο Διενής ετζυνηούσε την (4) Ρήαινα γιατί εγέλασέν του τζ’ εν τον έπαιρνε για άντρα της. Έπκιασε τότες μιαν μεγάλην πέτραν τζ’ έρριξεν της την (5). Η πέτρα έππεσε κοντά στον ποταμόν που επαίζασιν δκυό λαούδκια (6) τζ’ εχώρισέν τα. Γι’ αυτό εβγάλαν το μέρος «Λαούδκια». Η πέτρα των λαουδκιών, που σύμφωνα με την ανωτέρω παράδοση έρριψεν ο Διγενής, βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Γαλαταριάς και είναι ογκόλιθος κοντά στον ποταμό Ξερόν και στο μικρό συνοικισμό των Λαουδκιών. [Βρέτσια= Τούρκικο χωριό κοντά στη Χρυσορραϊτισσα, ποτζείθε= Πέραν, Σαλαμιούς= χωριό του διαμερίσματος Κελοκεδάρων, ετζυνηούσε= εκυνηγούσε, τζ’ έρριψεν = της την έρριψε, λαούδκια= λαγουδάκια] (EL)

Παράδοση (EL)

Κύπρος, Πάφος (EL)


1941



Πάφος, ΣΤ
Λοΐζος Φιλίππου, Ο Διγενής Ακρίτας στις λαϊκές παραδόσεις της Πάφου, Πάφος, Χρον. ΣΤ, 1941, σελ. 20, αρ. 7

Ελληνική γλώσσα

Κείμενο




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.