ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Κωστής (1906-2004) “Λουομένη”

ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Κωστής (1906-2004) “Λουομένη”

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα   

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Κωστής (1906-2004) “Λουομένη” (EL)

ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Κωστής (COSTI) (1906-2004) (EL)

Γλύπτης, με σπουδές τη δεκαετία 1920-1930 στις ελεύθερες ακαδημίες του Παρισιού και ιδιαίτερα κοντά στον γλύπτη Antoine Bourdelle, ακολούθησε στην τέχνη του τα μαθήματα που διδάχτηκε από τους μαθητές του Auguste Rodin, που επικρατούσαν τότε στην παρισινή πρωτεύουσα. Μόνιμα εγκατεστημένος στο Παρίσι από το 1945 αποδίδει πολλές προσωπικότητες της γαλλικής και αθηναϊκής κοινωνίας σε προτομές. Η γυναίκα όμως και η απόδοση του γυμνού της σώματος είναι το αγαπημένο του θέμα, το οποίο παρουσιάζει σε διάφορες στάσεις με μια ρευστή πλαστικότητα και συγχρόνως με απλοποίηση και καθαρότητα. Η «Λουομένη», όπως και η σειρά των άλλων τεσσάρων γλυπτών της Πινακοθήκης Αβέρωφ, αναδεικνύουν αυτή την προσπάθεια του καλλιτέχνη, που τον οδηγεί σε μια ελεύθερη απόδοση των μορφών που κινούνται άνετα στον χώρο. (EL)

Ορείχαλκος (EL)

Γλυπτική (EL)



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.