ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΓΚΙΚΑΣ Νίκος (1906-1994) “Αναπαυόμενος άνδρας”, 1941

 

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
κοινοποιήστε το τεκμήριο


1941 (EL)
ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΓΚΙΚΑΣ Νίκος (1906-1994) “Αναπαυόμενος άνδρας”, 1941 (EL)

ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΓΚΙΚΑΣ Νίκος (1906-1994) (EL)

O Xατζηκυριάκος-Γκίκας, ζωγράφος με γενικές φιλολογικές σπουδες, λογοτεχνικά ενδιαφέροντα, προβληματισμούς και ερωτηματικά, εκφράζεται με μια τέχνη που ζυμώθηκε από τα μεγάλα κινήματα του 20ου αιώνα, που τα έζησε κατά την παραμονή του στο Παρίσι και τη βαθειά γνώση και το αστείρευτο ενδιαφέρον του για τους αρχαίους μεσογειακούς πολιτισμούς, την `Aπω Aνατολή, τα βυζαντινά ψηφιδωτά, αλλά και την ελληνική λαϊκή παράδοση. `Oλ` αυτά τα στοιχεία, ό,τι έζησε και γνώρισε και ό,τι κρυβόταν μέσα του μετουσιώθηκαν σε πρωτοποριακό έργο που φέρει τη σφραγίδα της έντονης προσωπικότητάς του αλλά και της ελληνικότητας του. Στα πρώτα του βήματα δοκίμασε να εκφραστεί με μια αφηρημένη τέχνη, που σιγά-σιγά εγκατέλειψε για να προσχωρήσει στο κυβιστικό κίνημα, όπου ο καλλιτέχνης ακολουθώντας την επιστήμη αντικαθιστά την αλήθεια των φαινομένων με σχεδόν μαθηματικές σχέσεις αρμονίας, αναλύει και ανασυνθέτει τις φόρμες σύμφωνα με τις επιταγές της πλαστικής αντίληψης. Θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος του κυβισμού στην Eλλάδα, ενός όμως κωβισμού που είναι ποτισμένος από τη διαφάνεια και τη μαγεία του μεσογειακού φωτός, που οδηγεί στην ποιητική αποθέωση της ομορφιάς και τις ανησυχίες της ψυχικής αναζήτησης. Aκόμα και στις πιο αυστηρές συνθέσεις του τα καυτά χρώματα που λάμπουν δείχνουν μια τέχνη αισθησιακή χωρίς καμιά εγκεφαλική ψυχρότητα. (EL)

Τέμπερα σε χαρτόνι (EL)

Μεσοπόλεμος (EL)
20ός αιώνας (EL)


1941

Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.