ΓΑΛΑΝΗΣ Δημήτριος (1879-1966) “Το παιδί με το μηχανικό άλογο”, 1919

ΓΑΛΑΝΗΣ Δημήτριος (1879-1966) “Το παιδί με το μηχανικό άλογο”, 1919

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα   

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΓΑΛΑΝΗΣ Δημήτριος (1879-1966) “Το παιδί με το μηχανικό άλογο”, 1919 (EL)

ΓΑΛΑΝΗΣ Δημήτριος (1879-1966) (EL)

Ο Δημήτριος Γαλάνης, ζωγράφος και χαράκτης καταξιωμένος στη γαλλική πρωτεύουσα όπου είχε εγκατασταθεί από το 1899, εντάχθηκε στους πιο προοδευτικούς κύκλους του Παρισιού ήδη από τη δεκαετία 1910, δημιουργώντας ένα έργο που θα αφήσει έντονα τα ίχνη του στην εξέλιξη της ελληνικής τέχνης. Παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολήθηκε από πολύ νωρίς και με τη χαρακτική, για να της αφοσιωθεί αποκλειστικά από το 1930 περίπου και μετά. Ο Γαλάνης συνηθίζει να μεταγράφει τους πίνακές του σε χαρακτικά, τα πρώτα χρόνια τις γεωμετρημένες νεκρές φύσεις, αργότερα τις στρογγυλεμένες μορφές των γυναικών και τα τοπία. Το πορτραίτο του γιου του, Jean, σε παιδική ηλικία έγινε με βάση το αντίστοιχο ζωγραφικό έργο που χρονολογείται το 1914 και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Δ. Γαλάνη. Kύριο χαρακτηριστικό του είναι η έντονη συναισθηματική φόρτιση, που όμως επιτρέπει την παρουσία κυβιστικών χαρακτηριστικών στη σύνθεση. (EL)

Οξυγραφία (EL)


1919


Η πορεία της χαρακτικής στην Ελλάδα (EL)Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.