ΔΙΒΑΡΗΣ Γιώργος (1956) “Χωρίς τίτλο”, 2002

ΔΙΒΑΡΗΣ Γιώργος (1956) “Χωρίς τίτλο”, 2002

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα   

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



ΔΙΒΑΡΗΣ Γιώργος (1956) “Χωρίς τίτλο”, 2002 (EL)

ΔΙΒΑΡΗΣ Γιώργος (1956) (EL)

Καθοριστικό στοιχείο της τέχνης του Γιώργου Διβάρη είναι η χρήση φθαρμένων, ετερόκλητων, ευτελών υλικών. Η φθορά των υλικών, αν και μαρτυρεί την έννοια του χρόνου και τα ένσημα του «φορτίου» χρήσης τους, εντούτοις στις συνθέσεις του κατέχει κυρίαρχη θέση, που μάλλον έχει να κάνει και με τη μορφολογική ανάδειξή τους μέσα στη σύνθεση. Υπόστρωμα του έργου είναι η λαμαρίνα, η οποία με την εκλεπτυσμένη επεξεργασία της λείανσης δημιουργεί αντανακλάσεις, δυναμώνει τη βάση, δίνει φωτεινότητα και ένα ανεξέλεγκτο λαμπύρισμα που ενεργοποιεί τα γύρω υλικά. Μικρές, άψογα τοποθετημένες, στιλπνές βίδες, υποβαστάζουν την επεξεργασμένη φωτογραφία, τον μπλε σωλήνα, το ψυγείο αυτοκινήτου, τα λιωμένα πλαστικά, το γράμμα επιγραφής Α. Ο Γιώργος Διβάρης, εμβαθύνοντας στην ύλη, ανάγει τα «χυδαία» ευτελή αντικείμενα σε ποίηση της καθημερινότητας, στηριζόμενος στην έννοια με την οποία συνειρμικά είναι φορτισμένα αλλά και στη χαρά της δημιουργικής διαδικασίας. (EL)

Λαμαρίνα, διαφάνεια, πλαστικά λιωμένα, γράμμα επιγραφής, ψυγείο μηχανής (EL)


2002


Η γενιά του 1980. Νέες μορφές τέχνης (EL)
20ός αιώνας (EL)



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.