Ανδριάντας Schulenbourg
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Ανδριάντας Schulenbourg (EL)
Statue of Schulenburg (EN)

Nikolaos Mamalos (EN)

Ο Matthias von der Schulenburg (1661-1747) ήταν Γερμανός αριστοκράτης και ο τελευταίος μεγάλος στρατηγός της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας. Υπήρξε ο οργανωτής της άμυνας στην Κέρκυρα στην τελευταία τουρκική πολιορκία του 1716, κατά την οποία οι Τούρκοι απέτυχαν να καταλάβουν το νησί. Κατασκεύασε πρόσθετα οχυρωματικά έργα και ανέλαβε τη διοίκηση και εμψύχωση του στρατού που αποτελούνταν από 5.000 άνδρες, όταν το αντίπαλο στρατόπεδο απαριθμούσε 33.000. Για τη νικηφόρα έκβαση της πολιορκίας, η ενετική σύγκλητος, σε ένδειξη εξαιρετικής τιμής, έστησε τον ανδριάντα του όσο ακόμα ζούσε με ειδική και σπάνια απόφαση. Ο ανδριάντας του βρίσκεται στα αριστερά της κύριας εισόδου του Παλαιού Φρουρίου. Το έργο, δημιούργημα του βενετού γλύπτη Antonio Corradini (1668-1745), από λευκό μάρμαρο Καρράρας σε ρυθμό μπαρόκ, αρχικά τοποθετήθηκε μέσα στο Παλαιό Φρούριο, στη βορειοδυτική γωνία της μικρής πλατείας που υπήρχε μετά τη γέφυρα της Ξηράς Τάφρου. Αργότερα μεταφέρθηκε από τους Άγγλους στη Σπιανάδα, πλάι στην είσοδο του Φρουρίου. Ο στρατάρχης παριστάνεται ως Ρωμαίος στρατιωτικός με θώρακα, τήβεννο και στο κεφάλι του φέρει στεφάνι δάφνης. Είναι στημένος σε ψηλό βάθρο διακοσμημένο με ανάγλυφα τρόπαια. Στη βάση του αγάλματος υπάρχει η λατινική επιγραφή «Matthiae comiti de Sulemburgio, summo terrestrium copiarum praefecto Christianae rei publicae in Corcyrae obsidione laborantis fortissimo assertori adhuc viventi Senatus anno MDCCXVI die XII mensis septembris», δηλαδή: «Στο Ματθία κόμη του Schulenburg, στρατάρχη των χερσαίων δυνάμεων κατά την πολιορκία της Κέρκυρας και γενναίο υπερασπιστή της χριστιανικής πολιτείας ενώ είναι εν ζωή, η Γερουσία στις 12 Σεπτεμβρίου 1716». Πηγές: https://www.corfuhistory.eu/?p=3077 (EL)
DRAFT (EN)


Κέρκυρα





Εικόνα

https://corfu.holograms.gr/gr/poi/43/
43



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.