Ο ναός της Επισκοπής στη Σκύρο

 

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΝαός (EL)


843 - 1204 (EL)
Ο ναός της Επισκοπής στη Σκύρο (EL)


Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Ο ναός της Επισκοπής είναι το παλαιότερο χριστιανικό μνημείο της Σκύρου. Σύμφωνα με κτητορική επιγραφή που σώζεται ως σήμερα, ο ναός ιδρύθηκε το έτος 895 μ.Χ. επί βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντος του Σοφού. Ο ναός υπήρξε η έδρα του επισκόπου του νησιού από το 895 μ.Χ. μέχρι το 1837, έτος που πεθαίνει ο τελευταίος επίσκοπος Σκύρου, Γρηγόριος. Αρχικά ο αρχιτεκτονικός του τύπος είναι αυτός του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, και μάλιστα στην αρχαϊκώτερη μορφή του, αντί δηλαδή για τέσσερις πεσσούς ή κίονες που συνήθως στηρίζουν τον τρούλο σε αυτόν τον αρχιτεκτονικό τύπο, ο ναός φέρει τέσσερις τοιχοπεσσούς, που δίνουν την εντύπωση, σε ότι αφορά την κάτοψη του μνημείου, ότι πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική. Ναοί αυτού του του ονομάζονται "μεταβατικοί" από την πρώιμη τρουλαία βασιλική, στον τυπικό τύπο που κυριαρχεί τη Μέση Βυζαντινή Περίοδο, τον σταυροειδή εγγεγραμμένο. Ο "μεταβατικός ναός" της Επισκοπής της Σκύρου είναι ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα στην Ελλάδα που χρονολογείται με ασφάλεια λόγω της επιγραφής, γεγονός που αυξάνει τη σημασία του. Σε μεταγενέστερους χρόνους, πιθανότατα κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας- Ενετοκρατίας ο ναός απέκτησε τη μορφή τρίκλιτης βασιλικής, διατηρώντας τη μορφή αυτή μέχρι τη στιγμή που κατέρρευσε ο ναός από το σεισμό του 1841. Κατά τα Οθωμανικά χρόνια προστέθηκε δωμάτιο πάνω από τη νότια κεραία του αρχικού σταυρού. Ο ναός διατηρεί σπαράγματα τοιχογραφιών διαφόρων περιόδων, από τα οποία το παλαιότερο εντοπίζεται στην Πρόθεση, που μπορεί να χρονολογηθεί με ασφάλεια στον 11ο-12ο αιώνα. Διατηρούνται επίσης δείγματα του αρχικού γλυπτού διακόσμου του μνημείου (στο παράθυρο της αψίδας) (EL)
Inventory number 6666 (EN)

Ναός (EL)


Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας (EL)
The Ephorate of Antiquities of Euboea (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)


2015-07-07T00:00:00.000+03:00


Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.